Afyonkarahisar Elmadağ'da kilosunun 300 TL'ye kadar satıldığı domalan mantarı define arar gibi aranıyor
Afyonkarahisar'ın Elmadağ ilçesinde bahar yağmurlarından sonra çıkan mantara bazı yörelerde "kene" bazı yörelerde ise "domalan" deniliyor. Toptancıların kilosunu 80-100 hatta 200-300 liraya kadar sattığı domalan mantarını bulmak için adeta define arar gibi çalışıyorlar.
Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde, bahar yağmurlarından sonra çıkan, bazı yörelerde "keme" olarak da adlandırılan ve yüksek fiyatlardan alıcı bulan domalan mantarı, yöre halkının geçim kaynaklarından biri haline geldi.
İlçede farklı mevkilerdeki arazilere çıkan domalan mantarları, yöre halkı tarafından demir çubuklar ve sopalarla, toprak altında define arar gibi aranıyor.
Patates yumrusuna benzeyen domalan mantarı, kilogram fiyatının etten daha yüksek olmasıyla da dikkati çekiyor.
Afyonkarahisar'da belirli bir süre suda ıslatıldıktan sonra kabukları ince bir şekilde soyulup dilimlenen, sade veya mevsim sebzeleriyle pişirilerek tüketilen domalanlar, bazı yörelerde ise kebap yapımında kullanılıyor.
Yöre halkından, domalan toplayıcısı Özay Öz, AA muhabirine, bu mantarın Emirdağ'da geniş bir coğrafyada, bahar aylarında kendiliğinden yetiştiğini söyledi.