Afrika'da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika'nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

Afrika ilk yemeğin pişirildiği kıta olmasına rağmen Afrika yemekleri uluslararası mutfak dünyasında yeterince tanınmıyor. Afrika'nın en popüler yemekleri tüm damak zevklerine hitap ediyor. Kozmopolit bir yapısı olan Afrika mutfağı pek çok kişinin damak zevkine hitap ediyor. Yani Afrika yemeklerinde Asya, Avrupa, Amerika esintileri bulmanız hayli mümkün. Afrika mutfağı, geleneksel olarak yerel tahıllar, meyve-sebzeler ve bunların yanında et ve süt ürünlerinin bir kombinasyonundan oluşuyor. Yemek çeşitliliği saymakla bitmeyen Afrika'nın yöresel yemekleri nelerdir? Afrika'da ne yenir? Bu kültürün öne çıkan lezzetlerini sizler için derledik.

author-1
takvim.com.tr
Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Afrika, dolayısıyla yemek tarihinin de çıkış noktası olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik Afrika'nın dünyanın en kalabalık ikinci kıtası olması, yemek kültürünün de çok zengin olmasına önayak oluyor. Buradan yola çıkıldığında, Afrika yöresel yemeklerinin mutlaka herkesin damak zevkine hitap eden bir tarafı olduğunu iddia etmek mümkün.

Uluslararası arenada kendine çok fazla yer bulamamış olsa da her biri çok farklı kültürlerin birleşim noktası olan Afrika mutfağı, aslında hem et severler hem de vejetaryenler için uygun alternatifler sunuyor. Ancak ne yazık ki bu özel mutfağa ait ürünler, ülkemizde de çok fazla bilinmiyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

Bu anlamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Afrika-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla öncülük ettiği projelerden biri olan Afrika Yemek Kitabı, Afrika yemeklerinin ülkemizde daha iyi tanınması açısından oldukça önemli bir adım.

Afrika'nın kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna 5 farklı bölgesine ait yemek kültürünü konu alan kitapta 58 özgün yemek tarifi de yer alıyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

AFRİKA YÖRESEL YEMEKLERİ LİSTESİ

Çok kültürlü bir yapıya sahip olan Afrika'da yüzlerce farklı yemek tarifi olduğunu tahmin etmek elbette hiç zor değil. Ancak bugünkü içeriğimizde Afrika yöresel yemekleri arasından yalnızca en popüler 15'ini inceleyeceğiz.

Belki birkaçını çoktan tattınız, belki de henüz Afrika mutfağına dair bir deneyiminiz olmadı. Ne olursa olsun, bu renkli coğrafyaya özgü lezzetlere ilgi duyuyor ve en popüler yemekleri merak ediyorsanız, Afrika yöresel yemekleri listesinin tam da size göre olduğunu söyleyebiliriz.

1. Bunny Chow - Güney Afrika

Güney Afrika'nın en sevilen sokak lezzetlerinden biri olan bunny chow, çeyrek veya yarım ekmeğin içi oyularak körili dana veya koyun eti ya da barbunya ile doldurularak yapılıyor. 19. yüzyılda şeker kamışı tarlalarında çalışmak için gelen Hintli işçilerin yemeği olduğu bilinen bunny chow, bugün Güney Afrika'nın en yaygın ve popüler yemeklerinden.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

2. Cape Breyani - Güney Afrika

Güney Afrika mutfağına ait bir klasik olan Cape breyani; etli, mercimekli, baharatlı bir pilav yemeği. Üzerine çıtır soğan ve haşlanmış yumurta ilave edilerek de tüketilen Cape breyani, genellikle özel gün ve kutlamaları onurlandırmak için yapılıyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

3. Chambo - Malavi

Malavi Gölü'nde yetişen chambo balığının ızgarası, Malavi genelinde çok seviliyor. Nsima adı verilen yulaf lapası veya patates kızartması ile servis edilen ızgara chambo tabağında mutlaka balkabağı veya manyok yaprağı, domates ve yer fıstığından yapılan ndiwo adlı garnitürün de olması gerekiyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

4. Ful Medames - Mısır

Firavunlar kadar eski bir Afrika yöresel tarifi olduğu düşünülen ful medames, ana malzemesi bakla olan bir yemektir. Mısır'ın ulusal lezzetlerinden biri olan ful medames, yumurta ve pide ile kahvaltıda servis edilir.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

5. Jollof Pilavı ve Egusi Çorbası - Nijerya

Nijerya, oldukça büyük ve çok fazla kültürden beslenen bir mutfağa sahip. Buna karşın jollof pilavı, Nijerya'ya gitmişken tatmadan dönülmemesi gereken bir yemek olarak değerlendirilebilir.

Domates, soğan, biber ve baharatlarla hazırlanan jollof pilavı, çoğunlukla kalabalık aile toplantıları ve özel günlerde tercih ediliyor. Pilavın yanında ise öğütülmüş kavun çekirdeği, deniz ürünleri ve soğan gibi malzemelerle hazırlanan egusi çorbası servis ediliyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

6. Kapenta - Zimbabve

Tanganika Gölü'ne özgü bir tür tatlı su balığı olan kapenta, yörenin en sevilen protein kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Zimbabve'yi ziyaret eden herkesin mutlaka tatması gereken bir lezzet olan kapenta, kızartılarak ve mısır lapası ile taze yeşilliklerle birlikte sunuluyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

7. Koşari - Mısır

Mısır'da evlerde en çok pişirilen yemeklerden biri olan koşarinin temel malzemeleri; pirinç, mercimek, makarna, sarımsak ve nohut. Besleyici bir içeriğe sahip olmasının yanı sıra farklı tatları bünyesinde barındıran koşari, domates sosu ve kızartılmış soğan ile lezztlendiriliyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

8. Muamba de Galinha - Angola

Portekiz kolonisi olan Angola'da Portekiz mutfağının esintilerine rastlayabilmek mümkün. Muamba de galinha da Portekiz etkileri taşıyan yöresel yemeklerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Muamba tavuğu olarak da adlandırabileceğimiz bu yemek tarifi, palmiye veya hurma yağı, sarımsak, kırmızı biber ve bamya ile yapılan bir tür yahni şeklinde açıklanabilir. Özellikle Kongo Nehri bölgesinde popüler bir yemek olan Muamba de galinha, 11 Kasım Bağımsızlık Günü kutlamalarında tüketilir.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

9. Namibya Usulü Av Eti - Namibya

Afrika kıtası, çok sayıda yabani hayvana ev sahipliği yapıyor. Bazı av hayvanlarının etleri ise kıta genelinde birçok yöresel yemeğin ana malzemesini oluşturuyor. Her ne kadar Güney Afrika'nın hemen her yerinde leziz bir av eti yemeğine rastlayabilmek mümkün olsa da Namibyalıların özellikle geyik eti ile bu konuda ön plana çıktıkları iddia edilebilir.

Ülkenin önde gelen restoranlarında, geyik etinin yanı sıra yaban domuzu, devekuşu, zebra gibi hayvanların etlerinden yapılan yemeklerin de menüyü süslediğini görebilmeniz olası.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

10. Nyama Na Irio - Kenya

Kenyalıların favori lezzetlerinden nyama na irio; patates, bezelye, patates püresi, mısır ve soğan ile hazırlanıyor, kavurma et ile birlikte servise sunuluyor. Oldukça besleyici bir yemek olan nyama na irio, bu yönüyle özellikle Kenyalı uzun mesafe koşu sporcuları için mükemmel bir seçenek haline geliyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

11. Pap En Vleis/Shisa Nyama - Güney Afrika

Et mangal, bildiğiniz üzere Afrika'ya özgü bir yemek değil. Ancak mısır lapası ile birlikte servis edilen ve çeşitli sos ve çeşni ile lezzetlendirilen mangalda pişirilmiş et kombinasyonu, Güney Afrika'nın en popüler yemeklerinden. Müşterilerin restoranda yemek istedikleri et türünü kendilerinin seçtiği ve mangal ateşinde pişmesi için sipariş verdikleri shisa nyama'nın dilimizdeki tam karşılığı ise "eti yakmak".

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

12. Pastilla Au Pigeon/B'stilla - Fas

Hem tatlı hem de tuzlu bir tarif olan pastilla au pigeon veya halk arasında b'stilla yemeği, çok yönlü bir lezzettir. Ana malzemeleri yumurta, ceviz ve baharatlar ile kabak ve güvercin eti olan yemek için güvercin eti bulunamadığı durumlarda tavuk eti de kullanılabiliyor. Bir kutlama yemeği olan b'stilla, kalabalık sofraların vazgeçilmesi olarak da tanımlanabilir.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

13. Piri Piri Soslu Tavuk - Mozambik

Portekiz, Arabistan ve genel hatlarıyla Afrika mutfaklarının etkisinde tariflere sahip Mozambik'te en sevilen yemeklerin başında piri piri soslu tavuk geliyor. Biber, sarımsak, limon, Hindistan cevizi sütü gibi malzemelerle hazırlanan piri piri sosuyla pişirilen bu ızgara tavuk yemeği, ülkeyi ziyaret eden turistlerin de ilgisini çekiyor.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

14. Potjiekos - Güney Afrika

Ağır ateşte birkaç saat boyunca pişirilmesi gereken potjiekos, -Türkçe karşılığı ile "tencere yemeği"- Güney Afrika'nın üç ayaklı geleneksel dökme demir tenceresinde yapılan bir tür yahnidir. Dana eti, tavuk veya koyun etinden yapılan yemeğin, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden güveç ile benzerlik gösterdiği söylenebilir.

Afrika’da Ne Yenir? Afrika yemekleri nelerdir? Afrika’nın lezzetiyle dikkat çeken 15 yöresel yemeği

15. Zanzibar Usulü Biryani - Zanzibar

Afrika yöresel lezzetleri listemizin son maddesinde ise yine bir kutlama yemeği yer alıyor. Kıtaya özgü egzotik baharatlarla yapılan Zanzibar usulü biryani; genellikle etli bir pilav olsa da sebze, et ve deniz ürünleri içeren kompleks varyasyonlarda da yapılabiliyor. İçerisindeki malzemeler değişkenlik gösterse de bu biryani yemeği, mutlaka taze soğan ve domates salatası olan kachumbari eşliğinde servis ediliyor.