Rus üslerine 13 İHA ile saldırı gerçekleştirildi. Saldırılar bir anda Türkiye'nin kontrolündeki muhaliflerin üzerine atıldı hedef Türk Rus ilişkileri arasında gerilim yaratmaktı..
Bu tarz İHA saldırılarının daha önce terör örgütleri PYD ve DAEŞ tarafından kullanıldığı biliniyor..
Rusya, Türkiye, İran üçlüsü Suriye'de ABD öncülüğünde hareket eden koalisyonun yapamadığını yaptı. Suriye'nin büyük bölümüne istikrar getirdi. Ateşkes anlaşmaları imzalandı. Gerilimi düşürme bölgeleri kuruldu. Bu kapsamda TSK da bölgede kurduğu istasyonlar sayesinde ateşkes ihlallerini izliyor.
Astana süreci ile Suriye masasının dışında kalan ABD, bölgede kalıcı olabilmek için her türlü adımı atmaktan kaçınmıyor. Bölgedeki varlığını terör örgütü PYD üzerinden sürdürmeye çalışan ABD şimdi de Türkiye-Rusya ve İran ittifakını bozma derdinde.
Astana süreci ile sağlanan ittifak ve Suriye'de oluşan çatışmasızlık durumunu bozacak adımlarla Türkiye'nin İdlib ve Afrin operasyonunu engelleme ve geciktirme derdinde olan ABD, kazandığı zamanda da PYD'yi düzenli ordu haline getirmeye ve bu sayede de terör örgütü PYD'nin bölgede otorite olarak kabul edilmesini sağlamak istiyor.