Ekmeği buzdolabına koymanın zararları sizi şoke edecek! Buzdolabından çıkardığınız ekmeği yediğinizde midenizde olanları bir bir ortaya döktük. İşte ekmeği buzdolabına koymamanız için nedenler...
Ekmek hamurunun ana maddesi (su ve maya ile birlikte) olan buğday unu, nişasta granülleriyle doludur.
Bu nişasta, doğal haliyle, büyük ölçüde kristal formdadır,
Bir hamur oluşturmak için suyla karıştırıldıktan ve yüksek sıcaklıklarda fırında pişirildikten sonra, nişasta suyu emdikçe nişastanın kristal yapısı bozulur ve giderek çözünür.
Bununla birlikte, ekmek soğudukça, bu nişastalar yavaş yavaş yeniden daha düzenli, kristalli bir yapı halinde yeniden toplanmaya başlar ve ekmeğin sertleşmesine ve bayatlamasına neden olan kristal duruma gelir.