Avustralya merkezli bilim insanlarının yürüttüğü yeni bir araştırma, bu "sağlıklı atıştırmalıkların" ani kalp krizi riskini artırabileceğini gösterdi. Bulgular, uzun süredir kalp dostu olarak bilinen omega-3 yağlarının bazı kişilerde ters etki yapabileceğini ortaya koydu.
📍 OMEGA 3 KALP KRİZİ YAPIYOR
Queensland Üniversitesi'nden moleküler bilim uzmanı Profesör Daisy Crick'in öncülük ettiği araştırma, omega-3'lerin bağışıklık sistemini sakinleştirmek yerine bazı bireylerde inflamasyonu artırabileceğini gösterdi. Çalışmada, omega-3'ün bilinen faydalarının ötesinde, kronik iltihaplanma, obezite, tip 2 diyabet ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarıyla da ilişkili olabileceği ifade edildi.
📌 GLYCA UYARISI: KALBİN BİYOBELİRTECİ YÜKSELİYOR
Çalışmanın temel dayanağını, 1991 yılında başlayan ve "90'ların Çocukları" olarak bilinen Avon Ebeveynler ve Çocuklar Uzunlamasına Çalışması (ALSPAC) oluşturdu. 2.800 katılımcının verilerini analiz eden ekip, omega-6 ve omega-3 tüketimi yüksek olan bireylerde iltihap göstergesi olan GlycA seviyelerinin belirgin şekilde arttığını ortaya çıkardı. GlycA, kronik inflamasyon ve kalp hastalıklarıyla doğrudan ilişkili bir kan biyobelirteci olarak biliniyor.
📌 DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Ayçiçek, soya ve kolza gibi bitkisel yağların da uzun yıllardır sağlıklı alternatif olarak tanıtıldığına dikkat çekilen araştırmada, bu yağların aşırı tüketiminin otoimmün hastalıklardan kalp krizine kadar birçok riski tetikleyebileceği bildirildi. RUSH Sağlıklı
Yaşlanma Enstitüsü'nden Profesör Thomas Holland ise sonuçları "beklenmedik" olarak nitelendirdi ve bu tür yağların bağışıklık sistemine olumsuz etki edebileceğine dikkat çekti.