Tüm elmalar, Pamuk Prenses'in elması değil... Tezgahlarda gördüğümüz ışıl ışıl, özenle dizilmiş meyveler ağızları sulandırıyor değil mi? Ama bu görüntü size oynanan bir oyun. Çünkü bu ışıl ışık meyveler sağlığınızı ciddi manada tehdit ediyor. Bu tehdidin adı mumlama. Parafin kullanılarak yapılan bu işlem, gıda üreticileri tarafından sıkça kullanılan bir yöntem. Peki mumlanan meyve nasıl anlaşılır? Gelin bu önerilere kulak verin, sağlığınızdan olmayın.
Mumlama, havayla temas edince renk ve doku bozulması yaşayan meyve ve sebzeleri korumak için gıda üreticileri tarafından sıkça kullanılan bir yöntem. Peki bu yöntem sağlımızı tehdit ediyor mu? Elbette ediyor ve çok dikkatli olmamız gerekiyor...
HİÇBİRİ PAMUK PRENSES'İN ELMASI DEĞİL
Yediğimiz meyve ve sebzeler hasat edildikten sonra da yaşamaya devam eder. Mumlama, havayla temas sonucunda oluşan doku ve renk bozulmalarını önlemek için yapılır.
Mumlanan ürünün gözenekleri kapandığı için havayla teması kesilir. Buraya kadar her şey normal görünse de tartışma mumun içinde bulunan maddelerin etrafında şekilleniyor.
Büyük gıda firmaları kullandıkları mumlama malzemesinin yenilebilir nitelikte olduğunu söylüyor. Yenilebilir mumun ana malzemesi Brezilya'da yetişen caroboa ağacının reçinesi. Ancak iş merdiven altı işletmelere gelince zararlı kimyasallara denk gelme ihtimali artıyor.