Osmanlı döneminde iftar sofralarını süsleyen yemekler

Osmanlı döneminde padişahların iftar sofralarında yer bulan birbirinden özel ve iştah açıcı yemek Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim Logo

Osmanlı döneminde padişahların iftar sofralarında yer bulan birbirinden özel ve iştah açıcı yemek

Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı.

Takvim Logo

Osmanlı mutfağı; Anadolu'nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve yaşayan birçok halk kültürünün etkileri sayesinde dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. İstanbul'u ya da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyayı ziyaret edenler tanıştıkları mutfak ve onun derinliği karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.

Takvim Logo

Kırım Savaşı sonrası İstanbul'a gönderilen Fransız bir şef olan Alexis Benoist Soyer , mutfağımızı çok beğenerek pilav, bamya, lokum, muhallebi, dolma, köfte, şiş kebap, baklava, kadayıf, şerbet, kahve ve daha birçok yiyecek ve içeceğin Avrupa mutfaklarına alınması gerektiğini söyler.

Takvim Logo

Bugün de Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan Afrika'ya dünyanın birçok bölgesinde Osmanlı mutfağının izlerini görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu günümüzde fiilen var olmasa da Osmanlı mutfak imparatorluğu dünyanın birçok mutfağında gerek teknikleri, gerek yemekleri, gerekse kültürü ile yaşamaya devam ediyor.

Takvim Logo

İşte Osmanlı mutfağının ramazanda pişen iftar sofralarını süsleyen en özel 101 yemeği.

Takvim Logo

Kirde Kebabı : Kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma

Takvim Logo

Marmarina : Terbiyeli kıymalı körpe ıspanak

Takvim Logo

Taze fasuyle mücveri : una bulanan fasulye tereyağda kızartılarak servis ediliyordu

Takvim Logo

Paça yahnisi : Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor

Takvim Logo

Defneli Şiş kebabı : Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi

Takvim Logo

Nohut Çorbası : Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.

Takvim Logo

Kadınbudu : Bir klasik

Takvim Logo

Yalancı Pilaki: Sarımsak , kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri

Takvim Logo

Düğün pilavı : Et suyu ile hazırlanan pilav kuzu etiyle servis edilir

Takvim Logo

Nemse Böreği : İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek

Takvim Logo

Kavun Dolması

Takvim Logo

Dövme Pilav : dövme buğday ya da bulgur ile hazırlanır

Takvim Logo

Düğün Çorbası : Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi

Takvim Logo

Kabak Kalyesi : Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor

Takvim Logo

Şeyhmilmuşi : Patlıcanlı peynirli lezzet topu

Takvim Logo

Kırma Tavuk yahnisi: Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydonozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir

Takvim Logo

Susuz pilav :Kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav

Takvim Logo

Patlıcanlı pilav : yaz aylarının lezzetli yemeği

Takvim Logo

Terbiyeli Ciğer Tava :Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi

Takvim Logo

Lalanga: İçine ne konursa konsun sıcak sıcak yenen nefis bir hamurişi