Türkiye, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerle asrın felaketini yaşadı. 11 ili etkileyen depremler sonucu on binlerce kişi hayatını kaybetti.
Depremin olduğu ilk andan itibaren AFAD koordinesinde oluşturulan arama kurtarma ekipleri 11 ilde çalışmalara başladı. Sosyal medyada çöreklenen troll ağı ise deprem anında ve depremden sonra dezenformasyon çalışmalarına soyundu.
TROLLERİN ASILSIZ İHBARLARI ÇALIŞAMLARI AKSATTI
Depremin ardından ünlüleri de yanına alarak sosyal medyada adeta devlete meydan okuyup şov yaparak yardım çalışması yaptığını iddia eden Oğuzhan Uğur'un sahibi olduğu Babala isimli sosyal medya hesabından onlarca sahte ihbar paylaşıldı.
Bu ihbarların büyük bölümü asılsız çıkarken, asılsız ihbarları değerlendirerek binalara yardıma koşan ekiplerin saatlerce süren çabaları sonuçsuz kaldı. Asılsız ihbarlar yardım bekleyen vatandaşlara ulaşılmasını da geciktirdi. Hatta ihbarlar sonucu gidilen bazı bölgelerdeki binalarda hiç hasar olmadığı ya da o noktada bina bile bulunmadığı tespit edildi.
"BARAJ PATLADI" YALANI CAN ALDI
Babala isimli hesap üzerinden dolaşıma sokulan bir başka yalan da "Hatay'da baraj patladı" oldu. Baraj patladı yalanı sonrası il genelinde büyük panik yaşanırken, arama kurtarma faaliyetlerine devam eden ekiplerin de çalışmaları yarıda bırakarak bölgeden kaçmaya çalıştığı öğrenildi. Birçok enkazda saatlerce duran çalışmalar nedeniyle, enkaz altında kurtarılmayı bekleyen onlarca insan hayatını kaybetti.