
Mount Sinai'den aşı profesörü Florian Krammer, "Çok uzun vadeli güvenlik verisi olmadığı doğru fakat hiç güvenlik verisi olmadığı doğru değil. mRNA aşılarının insanlarda ilk kez test edilmesinden bu yana geçen yedi yıl içinde hiçbir ciddi yan etki bildirilmedi" şeklinde konuştu.

YANLIŞ: mRNA AŞILARI DNA'NIZI DEĞİŞTİREBİLİR
Sosyal medyada sık sık dolaşan yanlışlardan biri de mRNA aşılarının insanların DNA'larına etki ettikleri ve değiştirebildikleridir. Hem Krammer hem de Kennedy, bunun basit bir nedenden dolayı doğru olmadığını söylüyor.

Kennedy, "Genomumuz DNA ve bunun kopyalarını yapacak tüm enzimlere ve makinelere sahibiz. Ancak hücrelerimizde RNA'yı alıp tekrar DNA'ya çevirecek hiçbir mekanizmaya sahip değiliz. Eğer böyle bir teknolojiye sahip olsaydık her virüs bulaştığında DNA'yı değiştiriyor olurduk" ifadelerini kullandı.

Krammer, "DNA'dan RNA'ya giden yol tek yönlü bir yol. Diğer yol işe yaramıyor. Yani mRNA aşıları DNA'mızı değiştiremez ve diğer birçok aşıdan daha güvenli olabilir" ifadelerini kullanırken Cornell Üniversitesi'nden Mark Lynas, "Bu aşılama karşıtı aktivistler tarafından tarafından kasıtlı olarak kafa karışıklığı ve güvensizlik yaratmak için uydurulan bir bilgi. Genetik modifikasyon, yabancı DNA'nın bir insan hücresinin çekirdeğine kasıtlı olarak sokulmasını içerir ve aşılar bunu yapmaz" şeklinde konuştu.

YANLIŞ: COVİD-19 VİRÜSÜ, MRNA AŞISINDAN DAHA GÜVENLİDİR
ABD'de Pew Araştırma Merkezi, ülkede her 10 kişiden ikisinin aşı olmak istememesi üzerine Krammer, Bunu tekrar düşünün. Bir tarafta 40 bin kişide test edilmiş ve ciddi yan etkileri olmayan bir aşı var. Diğer tarafta, çok ciddi hastalığa neden olabilen ve sizi öldürebilen bir virüsümüz var.Ben olsam bu iki ihtimalden ölüm riski düşük olanı seçerim" ifadelerini kullandı.