
ikinci doz aşı sayısı 1 milyon 62 bin 966 ve toplamda 2 milyon 444 bin 206, İzmir'de ise birinci doz aşı sayısı 1 milyon 136 bin 417, ikinci doz aşı sayısı 882 bin 433 ve toplamda 2 milyon 18 bin 850 doz olarak kayıtlara geçti.

MRNA AŞILARI İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
YANLIŞ: mRNA AŞILARI DİĞER AŞILARDAN DAHA TEHLİKELİDİR
Mayo Clinic'in Aşı Araştırma Grubu yöneticisi ve immünolog Richard Kennedy, "mRNA'nın doğası gereği, geliştirilen corona virüs aşıları canlı zayıflatılmış virüs içeren diğer aşılara göre daha güvenli olabilir" ifadeleriyle aşıların güvenliği hakkında konuştu.

Kennedy, "mRNA aşılarının faydalarından biri, her şeyin bir makine tarafından yapılabilmesidir, böylece bakteriyel kontaminasyon (bulaşma) veya diğer kontaminantlar konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Aşıda canlı virüs yoktur, bu yüzden aşıya giren her şey çok dikkatli bir şekilde kontrol edilebilir ve izlenebilir. Böylece mRNA aşıları diğer aşılardan daha tehlikeli değil hatta diğerlerinden daha güvenli" şeklinde konuştu.

YANLIŞ: mRNA AŞILARI HAKKINDA UZUN VADELİ GÜVENLİK VERİLERİ BULUNMUYOR
MRNA aşıları hakkındaki en yaygın yanlışlardan biri, uzun vadeli güvenlik verileri sağlayacak kadar uzun süre test edilmemiş olmaları.

Mount Sinai'den aşı profesörü Florian Krammer, "Çok uzun vadeli güvenlik verisi olmadığı doğru fakat hiç güvenlik verisi olmadığı doğru değil. mRNA aşılarının insanlarda ilk kez test edilmesinden bu yana geçen yedi yıl içinde hiçbir ciddi yan etki bildirilmedi" şeklinde konuştu.