2023 savunma bütçesini içeren ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'na (NDAA) son halini vermek amacıyla toplanan ABD Senatosu'ndan Türkiye'yi ilgilendiren bir karar geldi.
Kongre kaynaklarından elde edilen bilgiye göre New Jersey Senatörü Demokrat Menendez ile Maryland Senatörü van Hollen'ın sunduğu ve Türkiye'nin ABD'den F-16 alımını koşullara bağlayan iki ekleme de tasarıdan çıkarıldı.
Bu kararın ardından ise Yunan basınında bir sessizlik hakim oldu. Her fırsatta ABD'nin kendi arkalarında olduğunu ifade eden Yunanistan, herhangi bir provoke olmadan gelişmeden yalnızca bahsetmekle yetindi.
Yunan gazetesi Kathimerini, bu kararın alınmasıyla, Türkiye'ye satılacak F-16'ların yalnızca siyasi bir karar statüsünde değerlendirileceğini nitekim Senato'dan da bu nedenle böyle bir karar çıktığını ifade etti.
Bunun aslında ABD çıkarlarına hizmet etmek için alınmış bir karar olduğunu ifade eden gazete, "ABD hükümeti, silahların yurt dışında satışına ilişkin hüküm ve koşulların sağlanması için emsal oluşturmaması gerektiğine inanıyor" denildi.