Eski hakemler 3 penaltıyı yorumladı

Spor Toto Süper Lig'in lideri Fenerbahçe, bitime 1 hafta kala, Ankaragücü'nü 6-0 yenerek liderliğini sürdürdü.

Giriş Tarihi 16 Mayıs 2011, 00:00 Güncelleme 16 Mayıs 2011, 15:32
Eski hakemler 3 penaltıyı yorumladı

İÇİNDEKİLER

Fenerbahçe'nin attığı 3 gol de penaltılardan gelmesi gözleri maçın FİFA Kokartlı Hakemi Cüneyt Çakır'a çevirdi.

Aralarında Almanların dünyaca ünlü hakemlerinden Markus Merk'in de bulunduğu eski hakemler, Fenerbahçe'yi 3-0 öne geçiren üç penaltının ikincisinden sonra kaleci Senecky'in kırmızı kartla oyun dışında kalmasına konusunda ihtilafa düşerken, Erman Toroğlu, ilk penaltı kararının doğru olmadığını savundu.

İşte görüşler:

DÖRT KARAR DA DOĞRU

Lig TV yorumcusu Marcus Merk:


Markus Merk verilen 3 penaltının da doğru karar olduğunu söyledi. Merk, hakem Cüneyt Çakır'ın ikinci penaltı sonrasında Ankaragücü kalecisi Senecky'i kırmızı kartla oyundan atmasını da haklı buldu.

KIRMIZI KART DA DOĞRUYDU

Zaman Gazetesi yazarı, eski hakem Ali Aydın:

Üç penaltının üçü de doğruydu. İlk penaltıda Rajnoch, topa müdahale etmek isterken ve sağ ayağı yerdeyken diziyle esneyip hem Alex'in koşu yolunu kapattı hem de rakibine teması var. Bu penaltı kararı ve kart kullanılmaması doğruydu. Üçüncü penaltıda kaleci Özden'in Niang'a koluyla bir müdahalesi var. Burada da penaltı ve sarı kart gösterilmesi doğruydu. Çünkü Niang, kale yerine köşe gönderine doğru gidiyordu. İkinci penaltı kararı da doğruydu. Ancak buradaki tartışılabilir karar kaleci Senecky'nin bariz gol şansından kırmızı kart görmesiydi. Pozisyona baktığınızda Niang, topu kaleciden kurtarıp çelmeyle yere düşürüldüğü anda defans oyuncusunun teması olabilir gibi gözüktü. Şimdi, Senecky kalesinde olsaydı, Niang'a çelme takan bir defans oyuncusu olsaydı ve aynı pozisyonda rakip bir futbolcu olsa idi bu pozisyon sarı karttı. Ancak Niang, çelme takılmasaydı topa sahip olma şansı ve boş kaleye topu yuvarlama oranı yüksekti. Dolayısıyla bu bariz gol şansını oluşturan kriterlerden birisidir ve kırmızı kart kararı doğruydu.

SARI KART YETERDİ

Milliyet Gazetesi yazarı eski hakem Metin Tokat:


1. Penaltı: Alex ceza alanında topu Rajnoch'tan kurtardığı anda rakibinin müdahalesi ile yerde kaldı. Penaltı kararı doğruydu.

2. Penaltı: Niang, ceza alanına girdiği sırada topu Senecky'den kurtardı ve rakibinin çelmesi ile yerde kaldı. Penaltı doğruydu. Ancak Senecky'ye bariz gol şansını engellediği gerekçesi ile çıkardığı kırmızı kartta yorum hatası yaptı. Niang kaleciyi geçtiği anda top Aydın'ın kontrolündeydi. Bu pozisyonda sarı kart yeterliydi.

3. Penaltı: Niang ceza alanında Özden'den önce davranarak topu çeldiği anda Özden elleri ile rakibini engelledi. Penaltı ve sarı kart doğruydu. Topun yönü nedeniyle bariz gol şansı yoktu.

KIRMIZI KARTTA DA HAKLI

Sabah Gazetesi yazarı eski hakem Ahmet Çakar:


İlk penaltıda, Alex sağ ayağıyla topu rakibinden kurtarıyor, Ankaragücü'nden Rajnoch topa hamle yapıyor ama dokunamıyor. Ve Rajnoch'un uzanmış ve hafif de yukarı kalkmış ayağı Alex'in koşu yolunda engel oluyor; ardından da penaltı geliyor.

İkinci penaltıda karar çok açık. Niang topu kaleci Senecky'nin yanından atıyor, bu arada da kalecinin çelmesi ile kendini yerde buluyor. Penaltı tartışmasız bir karar. Ama burada hakem Cüneyt Çakır bariz gol şansı engellendiğinden dolayı Senecky'ye kırmızı kart da gösterdi. Bence bu da doğru. Zira Senecky, faul yaptığı an Senegalli futbolcu ile yanındaki Ankaragüçlü defans oyuncusu aynı hizadalar. Diğer bir deyimle Senegalli Niang için bariz gol şansı devam ediyor idi.

Üçüncü penaltı ise yine çok açık. Niang bu sefer kaleci Özden'in yanından kurtulduğu anda Özden'in vücut ve kol müdahalesi ile yine düşürülüyor. Burada Cüneyt Çakır sarı kart verdi ama bence karar bariz gol şansının engellenmesinden ötürü karar yine kırmızı kart olmalıydı. Zira Niang penaltıya mağruz kalmasa çaprazdan da olsa sol ayakla golü yapacaktı

ALEX KENDİNİ ATTI

Hürriyet Gazetesi yazarı eski hakem Erman Toroğlu:


Alex'e verdiği 1. penaltı pozisyonun, penaltıyla uzaktan yakından ilgisi yok. Rakibin ayağı yerde. Alex, daha rakibin ayağı yerde basılı dururken, kendini atmaya başlıyor.

Aynı Cüneyt Çakır, ikinci penaltıyı doğru veriyor. Kırmızı kart doğru mu? Bence doğru. Çünkü Niang, topu stop edip, kaleciyi geçtiği an, bir başka Ankaragüçlü oyuncunun Niang'a müdahale etme şansı yok.

Ama aynı Cüneyt Çakır, 2. penaltının bir başka kopya pozisyonunda kaleci Özden'i atamıyor. Sebebi basit; verdiği 1. penaltı. Cüneyt Çakır'ın bir karar vermesi lazım.