Türkiye ekonomisi 20 çeyrektir kesintisiz büyüyor! TÜİK kritik veriyi açıkladı | Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama

Türkiye ekonomisi 20 çeyrektir büyüyor. TÜİK'in son dakika açıklamasına göre Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,8 büyüdü. Büyüme verileri hakkında değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 12 çeyreğin en yüksek performansı olduğunu ifade ederek "Güçlü politika eşgüdümüyle fiyat istikrarı ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlayarak vatandaşlarımızın refahını daha da artırmak için programımızı kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise söz konusu verilerle Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 2. ülke, G20 ülkelerinde ise 4. ülke olduğunu açıkladı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim'i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!
Türkiye ekonomisi 20 çeyrektir kesintisiz büyüyor! TÜİK kritik veriyi açıkladı | Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama

GSYH 2025 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,8 arttı.

TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)



İNŞAAT SEKTÖRÜ 2025 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE %10,9 ARTTI

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2025 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat sektörü toplam katma değeri %10,9, bilgi ve iletişim faaliyetleri %7,1, sanayi sektörü %6,1, ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmetleri %5,6, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %5,4, ürün üzerindeki vergiler eksi sübvansiyonlar %3,0, finans ve sigorta faaliyetleri %2,6, gayrimenkul faaliyetleri %2,6 ve diğer hizmet faaliyetleri %2,1 arttı. Tarım sektörü %3,5, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri ise %1,2 azaldı.

Video Oynatma İkonu Türkiye ekonomisi büyüyor

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2025 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,6 arttı.

TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)

GSYH 2025 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE CARİ FİYATLARLA 14 TRİLYON 578 MİLYAR 556 MİLYON TL OLDU

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2025 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %43,7 artarak 14 trilyon 578 milyar 556 milyon TL oldu. GSYH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 377 milyar 622 milyon olarak gerçekleşti.

TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)

HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2025 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE %5,1 ARTTI

Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2025 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %5,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %5,2 azalırken gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %8,8 arttı.

MAL VE HİZMET İHRACATI 2025 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE %1,7, İTHALATI İSE %8,8 ARTTI

Mal ve hizmet ihracatı, 2025 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %1,7, ithalatı ise %8,8 arttı.

TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ 2025 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE %42,0 ARTTI
İşgücü ödemeleri, 2025 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %42,0 arttı. Net işletme artığı/karma gelir %46,3 arttı.

TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)TÜİK'in açıkladığı veriler (Ekran görüntüsü)

İŞGÜCÜ ÖDEMELERİNİN GAYRİSAFİ KATMA DEĞER İÇERİSİNDEKİ PAYI %38,4 OLDU

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde %38,8 iken, bu oran 2025 yılında %38,4 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %39,5 iken %40,2 oldu.

AVRUPA VE ABD'Yİ GEÇTİ

Türkiye önemli dünya ülkeleri arasında 2. çeyrek büyüme rakamlarında zirvede yer alırken OECD ülkelerinin ortalama büyüme oranları yüzde 1,7 olurken, Avrupa Birliği ülkelerinin ortalaması yüzde 1,5 seviyelerinde oldu.

ADB, 2. çeyrek büyüme rakamlarında yüzde 2'lik bir artış sağlarken, Avrupa ülkelerindeki sınırlı yükseliş ise göze çarpıyor.

Takvim Foto ArşivTakvim Foto Arşiv

İŞTE ÜLKELER VE BÜYÜME RAKAMLARI

- OECD: Yüzde 1,7

- Avrupa Birliği (Ortalama): Yüzde 1,5

- Avrupa Bölgesi (Ortalama): Yüzde 1,4

- G7 (Ortalama): Yüzde 1,4

- Kanada: Yüzde 1,7

- Fransa: Yüzde 0,7

- Almanya: Yüzde 0,2

- İtalya: Yüzde 0,4

- Japonya: Yüzde 1,3

- Birleşik Krallık: Yüzde 1,2

- Brezilya: Yüzde 2,9

- Avustralya: Yüzde 1,3

- Meksika: Yüzde 0

- ABD: Yüzde 2,0

- TÜRKİYE: Yüzde 4,8

BAKAN ŞİMŞEK'TEN AÇIKLAMA
Büyüme verileri hakkında değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Güçlü politika eşgüdümüyle fiyat istikrarı ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlayarak vatandaşlarımızın refahını daha da artırmak için programımızı kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklaması (X)Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklaması (X)

SON 12 ÇEYREĞİN EN YÜKSEK PERFORMANSI

Şimşek'in açıklaması şu şekilde:

Bugün TÜİK tarafından açıklanan büyüme verileriyle birlikte milli gelir serilerinde "Uyumlaştırılmış Avrupa Revizyon Politikası" çerçevesinde revizyon yapıldı. Veri kaynaklarının iyileştirilmesi, hesaplama yöntemlerinin güncellenmesi ve kapsam değişiklikleri kaynaklı yapılan bu revizyon serilerde köklü bir değişikliğe yol açmadı. Türkiye ekonomisi, 2025 yılının ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 4,8, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyreklik yüzde 1,6 büyüdü. Böylece ilk yarıda yıllık büyüme yüzde 3,6 oldu. Milli gelirimiz yıllıklandırılmış 1,5 trilyon dolara yaklaştı. İkinci çeyrekte takvim ve düşük baz etkilerinin de katkısıyla yıllık büyümedeki artışla birlikte dezenflasyonun sürmesi uyguladığımız programın başarısını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Üretim tarafında, zirai dona bağlı olarak daralan tarım dışında tüm sektörlerde katma değer arttı. İmalat sanayimiz, son 12 çeyreğin en yüksek performansını sergiledi. Bu dönemde yüksek teknolojili üretimdeki yıllık yüzde 40'lık güçlü büyüme nitelik açısından da önemli bir gelişmedir.

Tüketim ile yatırımın dengeli seyri devam etti. İhracat küresel zorluklara rağmen ikinci çeyrekte artarken öne çekilen ithalat talebi ve üretimdeki güçlü artışın etkisiyle net dış talebin büyümeye katkısı negatif gerçekleşti. Bununla birlikte cari açığın milli gelire oranı ikinci çeyrek itibarıyla yıllık yüzde 1,3 ile sürdürülebilir seviyelerde kalmaya devam etti. Önümüzdeki dönemde finansal koşulların daha elverişli hale gelmesi ve küresel ticarette belirsizliklerin azalmasıyla büyümenin kademeli olarak potansiyel seviyesine ulaşmasını öngörüyoruz.

2026-28 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programımızı çok yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Güçlü politika eşgüdümüyle fiyat istikrarı ve sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlayarak vatandaşlarımızın refahını daha da artırmak için programımızı kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz.

Takvim Foto ArşivTakvim Foto Arşiv

OECD'DE 2. G20'DE 4. ÜLKE!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise söz konusu verilerle Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 2. ülke, G20 ülkelerinde ise 4. ülke olduğunu açıkladı.

Bolat şu ifadeleri kullandı:

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE ENFLASYON VE İŞŞİZLİK ORANI DÜŞERKEN, İHRACAT ARTARKEN, YILIN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE GÜÇLÜ BİR EKONOMİK BÜYÜME ORANI BAŞARILMIŞTIR. SANAYİ VE HİZMETLER SEKTÖRÜNDEKİ BÜYÜME ORANININ DESTEĞİ İLE MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELERDEKİ OLUMLU GELİŞMELER ARTARAK DEVAM ETMEKTEDİR.

Türkiye Ekonomisi 2025 Yılı İkinci Çeyreğinde Güçlü Bir Performans Kaydederek Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre %4,8 Oranında Büyüdü.

· Ekonomimiz 20 çeyrektir kesintisiz büyürken, yıllıklandırılmış GSYH 1 trilyon 474 milyar dolara çıkarak rekor seviyeye ulaşmıştır.

· Mal ve hizmet ihracatının katkısı pozitif gerçekleşirken, yatırım harcamalarında güçlü bir artış yaşanmıştır.

· Yıllıklandırılmış cari işlemler açığının milli gelire oranı %1,3 ile tarihsel ortalamanın altında dengeli seyrini korumuştur.

· Kararlılıkla sürdürdüğümüz ekonomi programı sayesinde küresel ve bölgesel belirsizliklere rağmen milli gelirdeki artış, cari işlemler açığındaki iyileşmeler, enflasyondaki düşüş, faiz oranlarındaki gerileme, kredi notlarındaki artışlar, risk primimizdeki gerileme, finansal istikrarı sağlama yönündeki adımlarımız, döviz rezervlerindeki artış ve toplumsal refahın adil dağılımı için sarf ettiğimiz çabalar, ekonomimizdeki dengelenme ve istikrar sürecini güçlendirmektedir.

Büyüme Trendi Devam Ediyor:

· Pandemide dahi büyüme performansını sürdüren Türkiye ekonomisi 2020 yılında %1,8, 2021 yılında %11,8, 2022 yılında %5,4, 2023 yılında %5,0 ve 2024 yılında %3,3 oranında büyüme kaydetmişti.

· 2025 yılının ilk çeyreğinde %2,3 oranında büyümüştü. 2025 yılının ikinci çeyreğinde ise büyüme hızımız ivmelenerek %4,8 oranında gerçekleşmiştir. Bu büyüme hızı ile verisi açıklanan OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 2. Ülke, G20'de ise 4. Ülke olduk.

· Böylece yılın ilk yarısında büyüme hızımız %3,6 olarak gerçekleşmiştir.

Cari Fiyatlarla GSYH'de Rekor:

· 2022 yılında 925 milyar dolar olan cari fiyatlarla GSYH, 2024 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak 1 trilyon 358 milyar dolara yükselmişti.

· 2025 yılı ikinci çeyreğinde ise yıllıklandırılmış olarak 1 trilyon 474 milyar dolara ulaşmıştır.

Cari İşlemler Dengesinin GSYH İçindeki Payı Tarihsel Ortalamaların Altındaki Seyrine Devam Ediyor:

· 2022 yılında %5,0, 2023 yılında %3,5 ve 2024 yılında ise %0,8 olan cari işlemler açığının GSYH içindeki payı 2025 yılı ikinci çeyreği itibariyle yıllıklandırılmış olarak %1,3 olarak tarihsel ortalamasının (2002-2024 ortalaması: %3,5) altında seyretmeye devam etmektedir.

Mal ve Hizmet İhracatı ile Yatırımlar Büyümeye Önemli Katkı Sağlamıştır:

· 2025 yılı ikinci çeyreğinde mal ve hizmet ihracatının büyüme katkısı 0,4 yüzde puan olarak gerçekleşmiştir.

· Yatırımlar ise %8,8 artarak ekonomik büyümeye 2,2 yüzde puan katkı sunmuştur. Böylelikle yatırımlar büyümeyi desteklemeyi 3 çeyrektir kesintisiz sürdürmüştür.

İşsizlik Oranı Son 27 Aydır Tek Haneli Seviyelerde Seyretmektedir:

· Üretim, yatırım ve ihracat artışı, işgücü göstergelerine de yansımaktadır. İşsizlik oranı 2025 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalışla %8,0 seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece işsizlik oranı 2005 Ocak ve 2025 Temmuz arası en düşük seviye olarak gerçekleşmiştir. Diğer yandan son 27 aydır tek haneli seyrini sürdürerek %10'nun altında kalmıştır.

Değerlendirmemiz:

· 2025 yılı ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisi ivmelenerek güçlü bir performans sergilemiştir. Ticaret Bakanlığı olarak yürüttüğümüz faaliyetler ile cari işlemler dengesinde devam eden ılımlı seyir ve mal ve hizmet i4hracatı ile yatırımların büyümeye pozitif katkısı ekonomimizin dirençli yapısını desteklemektedir. Yıl sonunda 390 milyar dolar olan mal ve hizmet ihracatı hedefimizin üzerinde bir performans yakalamak, büyümede kaydedilen bu başarıyı daha da ileriye taşımak üzere çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın paylaşımı (X)Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın paylaşımı (X)

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz kritik verilerin ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Dünya ekonomisindeki dış talep koşullarının zayıfladığı ve belirsizliklerin arttığı bu ortamda ekonomimizin dinamizmi sürmekte, milli gelirimiz artmaya devam etmektedir. Ekonomimiz, 2025 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,8; mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak da bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,6 oranında büyümüştür. Böylece, 2025 yılı ikinci çeyrek itibarıyla milli gelirimiz 1,5 trilyon dolara; kişi başı milli gelirimiz ise 17 bin dolar seviyesine yaklaşmıştır. Yüksek büyüme performansımızla, 2025 yılı verileri açıklandığında Dünya Bankası sınıflandırmasına göre ülkemizin yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğini tahmin ediyoruz. Programımızda öngördüğümüz şekilde enflasyonla kararlı şekilde mücadele ederken dengeli büyüme politikalarımızı sürdüreceğiz. Hazırlıklarını titizlikle yürüttüğümüz ve önümüzde günlerde açıklayacağımız güncellenmiş OVP ile politikalarımızı bütüncül bir çerçevede hayata geçirmeye devam edeceğiz. 2025 yılı ikinci çeyrek büyüme verilerine ilişkin değerlendirmemiz ektedir."

Yılmaz'ın açıklamasında değerlendirmeye ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye ekonomisinde, 2025 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,8 oranında büyüme gerçekleşmiştir. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak da yüzde 1,6'lık büyüme ile ekonomimiz son üç çeyrekteki pozitif eğilimini daha da ivmelendirerek sürdürmüş, küresel ve bölgesel gerilimlere rağmen diğer ülkelerden olumlu ayrışarak dayanıklılığını ortaya koymuştur. Yılın ikinci çeyreğinde OECD ülkelerinin ortalama büyümesi yüzde 1,7; Avro Bölgesi ortalama büyümesi yüzde 1,4'tür. Sağladığımız siyasi istikrar ortamı ve öngörülebilir politikalar çerçevesinde büyüme performansımız 20 çeyrektir kesintisiz devam etmektedir. 2025 yılı ikinci çeyreği büyümesinde, sanayi ve inşaat dahil hizmetler sektöründeki pozitif görünüm ve geçici etkilerle yurt içi talebin artış göstermesi belirleyici olmuştur. Özellikle inşaat sektörü yüzde 10,9 oranında büyüme kaydederek ekonomideki dinamizme katkıda bulunmuştur. Bu gelişme aynı zamanda üretim ve istihdam açısından önemli bir kazanıma işaret etmektedir.

2025 yılı ikinci çeyreğinde toplam tüketim büyümesi yüzde 3,5 oranında kaydedilirken, sabit sermaye yatırımlarının büyümesi ise yüzde 8,8 oranında gerçekleşmiştir. İkinci çeyrek itibarıyla makine- teçhizat yatırımları da yüzde 9,3 oranında belirgin bir artış kaydetmiştir. Kamu tüketiminde ise yüzde 5,2 oranında azalma gerçekleşmiştir. Bu oranlar enflasyonla mücadele kapsamında aldığımız kararların yansıması olarak ortaya çıkmaktadır. Mali disipline verdiğimiz önemi ve sıkılaştırıcı politikalardan yatırımların görece daha az etkilenmesi yönündeki çabalarımızı bu rakamlar desteklemektedir. 2025 yılı ikinci çeyreğinde net mal ve hizmet ihracatı büyümeyi sınırlı oranda aşağı çekmiştir. Enerji ithalatındaki artış ve zayıf dış talep koşullarından kaynaklanan bu durum beklentilerimiz dâhilinde olup Programımız açısından önemli bir risk unsuru olarak değerlendirilmemektedir.


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın paylaşımı (X)Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın paylaşımı (X)

Üretim yönüyle değerlendirildiğinde, 2025 yılı ikinci çeyreğinde sanayi sektörü yüzde 6,1 oranında, inşaat dâhil hizmetler sektörü ise yüzde 5,2 oranında büyüme kaydederken baz etkisi ve olumsuz iklim koşulları kaynaklı olarak tarım sektörü yüzde 3,5 negatif büyüme kaydetmiştir. 2025 yılı ikinci çeyreğinde GSYH dolar cinsinden yıllıklandırılmış olarak 1,474 trilyon (2024 yılı 1,358 trilyon) seviyesine ulaşmıştır. İkinci çeyrek verileri, dengeli büyüme modelimize uygun olarak ekonomimizin dirençli yapısını ve sürdürülebilir büyüme patikasındaki kararlılığımızı ortaya koymaktadır. 2025 yılının ilk yarısında GSYH yüzde 3,6 oranında büyürken, sanayi sektörü yüzde 2,1 oranında, inşaat dâhil hizmetler sektörü ise yüzde 4,3 oranında büyüme kaydederken tarım sektörü yüzde 3 oranında negatif büyüme kaydetmiştir.

Yılın ilk altı ayı itibarıyla tüketim ve yatırım görece dengeli seyrini sürdürmüştür. Bu dönemde öne çekilen talebin etkisiyle yurt içi talebin büyümeye katkısı 4,5 puan olurken başlıca ticaret ortaklarımızın zayıf görünümüne bağlı olarak net ihracatın büyüme katkısı -0,9 ile sınırlı negatif gerçekleşmiştir."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler