Önümüzdeki dönemde iletişim teknolojisinde önemli gelişmeler yaşanacak. Önce bu yıl 5G, ardından da 2026'da fiber imtiyaz ihalelerinin yapılması planlanıyor. Süreç yaklaşırken, operatörler de hazırlıklarını hızlandırdı. Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, şirketin bu alanlardaki çalışmalarına ilişkin sorularımızı yanıtladı.
GELİRİN % 24'Ü YATIRIMA
Turkcell'in 5G vizyonunu özetler misiniz?
Şirketin 5G'ye geçiş süreci nasıl ilerliyor? 5G, yalnızca hız artışı değil; dijital ekonominin temellerini yeniden şekillendiren bir dönüşümün temsilcisi. Bu yıl gerçekleşmesi beklenen 5G frekans ihalesi, ülkemiz adına stratejik bir eşik olacak. Sağladığı yüksek hız, düşük gecikme ve kapasite artışıyla, Türkiye'nin teknoloji altyapısına güçlü bir katkı sağlayacak.
Bu nedenle, bu yıl yapılması beklenen 5G ihalesi, Türkiye açısından bir dönüm noktası olacak. 5G teknolojisinin sunduğu yüksek hız, kapasite ve verimlilik, Türkiye'nin dijital altyapısına ve teknoloji ekosistemine önemli katkılar sağlayacak. 2025 yılı için gelirlerimizin yüzde 24'ünü yatırımlara ayırma kararı aldık. Bu Turkcell tarihindeki en yüksek oranlardan biri. Bu yatırımlarda 5G ve fiber altyapı çok önemli bir yer tutuyor. 5G'ye geçişte iki ana unsur öne çıkıyor; baz istasyonlarının ve altyapının 5G'ye uygun hale getirilmesi ile cihazların 5G uyumlu olması.
Halen Türkiye'deki cihazların yalnızca yüzde 17'si 5G uyumlu. Buna çözüm getirmek için Barselona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde Samsung'la bir anlaşma imzaladık. Samsung'un Çorlu'daki fabrikasında, Turkcell'e özel 5G uyumlu A26 modelinin üretimine başlandı. Amacımız 5G'ye geçiş sürecini hızlandırmak ve bu teknolojinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak. Baz istasyonları ve altyapının 5G'ye uygun hale getirilmesi için de tüm adımları hızla atıyoruz. 5G uyumlu yeni baz istasyonları kurarken, mevcut 4.5G altyapımızı 5G'ye dönüştürmeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz.
Turkcell'in Türkiye çapında toplam 3 bin 250 sahasında, yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın 4.5G ve 5G destekli geliştirilen yeni nesil ürünlerinin kullanılmasına yönelik iş birliği anlaşmasını da Mobil Dünya Kongresi'nde imzaladık. Kısacası Turkcell olarak biz 5G'ye hazırız. Frekans tahsisleri tamamlandığında en kaliteli 5G hizmetini sunan operatör yine Turkcell olacak.
Fiber altyapı yatırımlarınız ve hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
5G'nin tam potansiyeline ulaşması için sağlam bir fiber altyapı gerekliliği kaçınılmaz. Güçlü bir fiber altyapı dijital dünyada tam bağımsız olmanın şartlarından biri. Genişleyen fiber ağ, kurumların dijitalleşmesini kolaylaştırırken, bulut sistemlerine erişimi de hızlandırıyor. Bu da sektörlerde daha verimli süreç yönetimi anlamına geliyor.
Turkcell Superonline markamızla, halihazırda 6 milyon haneye fiber internet hizmeti ulaştırıyoruz. Bu alandaki kararlılığımızı son olarak BOTAŞ Fiber Altyapı İhalesi ile bir kez daha gösterdik. Toplam 382.5 milyon dolarlık bedelle bu ihaleyi 15 yıllığına kazandık. Bu hatlar, aynı zamanda 5G'nin omurgasını oluşturması açısından stratejik bir rol üstleniyor. 2026 yılında gerçekleştirilmesi planlanan fiber imtiyaz ihalesi de dijitalleşme yolculuğunda kritik bir eşik olacak. Yaklaşık 2.5 milyar dolar büyüklüğünde olması beklenen bu ihaleye hem teknik altyapımız hem de finansal gücümüzle hazırız. Bunu milli bir görev olarak kabul ediyoruz. Bu sürecin sonunda kazanan Türkiye olacak.
YATIRIMLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMANINI SAĞLIYORUZ
5G, fiber ve veri merkezleri yatırımlarınız için finansal kaynak yaratma çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Turkcell, geleceğin dijital ekonomisini inşa etmek üzere yatırımlarını uzun vadeli bir perspektifle planlıyor. Bu doğrultuda, kısa süre önce toplam 1 milyar dolarlık uluslararası tahvil ihracına imza atarak şirket tarihimizin en büyük fonlamasını gerçekleştirdik. Ayrıca Körfez bölgesinden Dubai Islamic Bank aracılığıyla 150 milyon dolar murabaha finansmanı sağladık. Buna ek olarak, Emirates NBD Bankası ile imzaladığımız anlaşma kapsamında 100 milyon euro tutarında kredi temin ettik.
Bu kaynaklar sayesinde 5G, fiber ve veri merkezi yatırımlarımızın sürdürülebilir finansmanını sağlıyoruz. Hedefimiz; sağlam bir altyapı, güçlü veri yönetimi ve etkin finansman stratejileriyle Türkiye'yi dijital geleceğe en iyi şekilde hazırlamak.
HEDEF TÜRKİYE'Yİ BÖLGENİN VERİ ÜSSÜ HALİNE GETİRMEK
Veri merkezi alanında ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?
Veri, dijital çağın stratejik kaynağı haline gelmiş durumda. Turkcell olarak, bu gerçeğin bilinciyle hareket ediyoruz. Ülkemizin lider teknoloji şirketi olarak, veri alanındaki çalışmalarımıza "Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı" ilkesiyle yön veriyoruz. Bu vizyonla, toplam 530 milyon euro yatırımla Kocaeli-Gebze, Ankara-Temelli, İzmir-Menderes ve Tekirdağ-Çorlu'da 4 yeni nesil veri merkezini hayata geçirdik. 2024 yılında TDC Veri Hizmetleri şirketimizi kurarak bu alandaki çalışmalarımızı daha da ileri taşıdık. Bugün itibarıyla yaklaşık 4 bin kurumsal müşteriye hizmet sunuyoruz ve Türkiye'nin en büyük veri merkezi işletmecisiyiz. Hedefimiz, Türkiye'yi bölgesel ve küresel düzeyde bir veri merkezi haline getirmek. Bu doğrultudaki yatırımlarımız artarak sürecek.
VERİMLİLİK ARTACAK
Bağlantı teknolojileri ile veri arasında nasıl bir ilişki var? 5G ve fiber yatırımlarınız, veri alanında nasıl bir etki yaratacak?
Verinin etkin biçimde işlenebilmesi ve taşınabilmesi için yüksek hızlı, güvenilir ve düşük gecikmeli bir altyapı gereklidir. İşte bu noktada 5G ve fiber devreye giriyor. 5G ile gerçek zamanlı çalışan yapay zekâ, nesnelerin interneti (IoT) ve büyük veri sistemleri, pek çok sektörde dönüşümü hızlandırıyor. Sanayi, sağlık, tarım, ulaşım ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda verimliliği ciddi oranda artırıyor. Fiber altyapı ise tüm bu veri trafiğinin yönetilmesinde temel rol oynuyor. Hız, güvenlik, enerji verimliliği ve düşük gecikme gibi avantajlarıyla, veri odaklı sistemlerin temel taşı konumunda.
YASAL UYARI: TAKVİM.COM.TR'DE YAYINLANAN KÖŞE YAZISI/HABERİN TÜM HAKLARI TURKUVAZ MEDYA GRUBU'NA AİTTİR. KAYNAK GÖSTERİLSE VEYA HABERE AKTİF LİNK VERİLSE DAHİ KÖŞE YAZISI/HABERİN TAMAMI YA DA BİR BÖLÜMÜ KESİNLİKLE KULLANILAMAZ. KULLANILMASI DURUMUNDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.