Ekonomiye katkıda trüf mantarı etkisi
Başlıca faydaları arasında kalp hastalıklarını önleme ve kanser riskini azaltması olarak da bilinen Trüf mantarı ülkemizde de yetişiyor. Türk ekonomisine katkısı da her geçen gün artan trüf mantarıyla ilgili 5 bin 750 kişiye, "Nasıl toplanır" eğitimi verildi. 2024'te 79 ton trüf mantarı üretililirken, 650 milyon lira ülke ekonomisine katkı sağladı.
Sağlığa faydaları çeşitli bilimsel araştırmalarla kanıtlanan trüf mantarı, ''kara elmas'' ve ''kralların yiyeceği'' adıyla da biliniyor.
Başlıca faydaları arasında kalp hastalıklarını önleme ve kanser riskini azaltması olarak da bilinen Trüf mantarı ülkemizde de yetişiyor.
Türk ekonomisine katkısı da her geçen gün artan trüf mantarıyla ilgili 5 bin 750 kişiye, "Nasıl toplanır" eğitimi verildi. 2024'te 79 ton trüf mantarı üretililirken, 650 milyon lira ülke ekonomisine katkı sağladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, "doğal zenginliğimiz olan trüf, hem biyolojik çeşitliliğimizi destekliyor hem de kırsal kalkınmaya ve ekonomimize katkı sağlıyor" açıklaması yapıldı. Türkiye, bu nadir mantarın yetişmesi için en uygun iklim ve toprak koşullarına sahip.
Özellikle İstanbul ve Trakya bölgelerinde bolca bulunan trüf mantarı, yerli üretimin yükselişe geçmesine olanak tanıyor. Kilosu 16-20 bin TL arasında değişen fiyatlarıyla bu değerli mantar, yemeklere lezzet katıyor. New York veya Paris'te kilosu 4000 dolara kadar çıkabilen bu seçkin ve gurme ürüne ilgi her geçen gün artıyor.