Gram tam çeyrek yarım cumhuriyet altını olan yakından baksın! Darphane'de üretimi işte böyle gerçekleşiyor

Altın, insanlık tarihi boyunca maddi güvenliğin simgesi olmanın yanı sıra kültürel bir zenginlik ifadesi olarak da öne çıkıyor. Türkiye'de altın üretiminin merkezinde yer alan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet altınlarını yüksek standartlarda ve üst düzey kalitede üretiyor. Cumhuriyet altınlarının üretim süreci öncelikle en kaliteli altının seçilmesiyle başlıyor.

Giriş Tarihi 10 Şubat 2024, 09:47 Güncelleme 10 Şubat 2024, 09:47
Gram tam çeyrek yarım cumhuriyet altını olan yakından baksın! Darphane’de üretimi işte böyle gerçekleşiyor

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet altınlarının üretim serüveni, altının 22 ayar rulo haline getirildiği döküm işlemiyle başlıyor. Bu ilk adım, altının saflığını ve dayanıklılığını artırmak amacıyla büyük önem taşıyor. Rulo haline getirilen altın, hadde işleminden geçirilerek istenilen kalınlığa inceltiliyor. Ardından, altın doğrama kısmında ebatlarına uygun pullar haline getiriliyor.

ALTIN NASIL ÜRETİLİYOR?

Üretim sürecinin bir sonraki aşamasında her bir altın pulu tek tek tartılıyor. Standart ağırlığa sahip olanlar, tavlamaya alınıyor.

Tavlama işlemi, pulları belli bir yumuşaklığa getirerek sonraki baskı aşaması için hazırlıyor. Bu süreç, ürünlerin kalitesini ve standartları sağlamak açısından kritik bir öneme sahip.

BASKI VE KALİTE KONTROLÜ

Tavlama işleminden geçen altın pulları, baskı bölümüne alınıyor. Cumhuriyet Altını, kenar tırtılı dahil tek seferde darp edilerek üretiliyor.

Ziynet altının tırtılı ise darp işleminden sonra ayrı bir makinede yapılıyor. Üretilen altınlar, titiz bir kalite kontrolünden geçirilerek her aşamada standartlara uygunluğu sağlanıyor.

Son olarak paketlenerek kullanıcılara ulaştırılmak üzere hazır hale getiriliyor.