Emekliye kazanç takvimi: Ek zam farkı ne zaman yatırılacak? Bu yıl başvuran EYT'liler yararlanacak mı?

Emeklilerden SSK ve Bağ-Kur’lular ek zam farkı için gün sayarken, kazanımlar devam edecek. Milyonları Nisan ve Haziran’da ikramiye, Temmuz’da yeni zam beklerken, bunlardan bu yıl emekli olacaklar da aylık bağlanma tarihine göre yararlanabilecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Şubat 2024 Güncelleme 01 Şubat 2024, 11:05
Emekliye kazanç takvimi: Ek zam farkı ne zaman yatırılacak? Bu yıl başvuran EYT’liler yararlanacak mı?

İÇİNDEKİLER

Emekliler yeni yıla maaş zamlarıyla başladı. Tüm emeklilerin aylıkları artırıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen 11.68 puanlık refah payıyla birlikte tüm emeklilerin zam oranı yüzde 49.25'te eşitlendi.

SSK ve Bağ-Kur'lularda taban aylık ödemesi de 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıldı.

Memur emeklileri zamlarını cebine koyarken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ek zam farkı için gün sayıyor. Ancak kazançlar bunlarla bitmeyecek. İşte yılın kalan döneminde emeklilere yapılacak ödemeler...



NE ZAMAN VE NE KADAR EK ZAM FARKI ÖDENECEK?
Ek zam düzenlemesi Ocak ayı maaş ödeme dönemine yetişmediği için paralar yüzde 37.57 zam ve 7 bin 500 lira taban aylık üzerinden yatırıldı. Aralık ayı itibariyle geçerli kök aylığa yüzde 37.57 zam yansıtıldı. Oluşan tutara yüzde 4 (kök aylık 7 bin 135 liranın altındaysa yüzde 5) ek ödeme eklenerek ödeme yapılırken, bu iki tutarın toplamı 7 bin 500 liranın altında kalanlara da 7 bin 500 lira yatırıldı.

Şimdi ise Aralık ayı kök aylığına yüzde 49.25 artış yansıtılacak. Bu aylığın yüzde 4-5'i oranında ek ödeme hesaplanacak. Yeni kök aylık ve ek ödemenin toplamı, maaş gününde hesaba yatırılan tutardan çıkarılacak. Oluşan ek zam farkı ödenecek. Ödemeler 10 bin lira taban aylık düzenlemesi çerçevesinde yapılacak. Taban aylık 10 bin liraya çıktığı için, maaş gününde 7 bin 500 lira yatırılanlara, 2 bin 500 lira fark verilecek. Ödemeler yasanın Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren 1 hafta içinde yapılacak.



İKRAMİYE TARİHLERİ BELLİ Mİ?
Bu yıl Ramazan Bayramı 10-12 Nisan'a denk geliyor. İkramiye büyük ihtimalle 1-9 Nisan arasında ödenecek. Kurban Bayramı ise 16-19 Haziran'da... Bu tarihten önce, büyük ihtimalle 10-15 Haziran tarihleri arasında da Kurban Bayramı ikramiyesi yatırılacak. Halen bayram ikramiyesinin tutarı 2 bin lira. Bu tutarda da bir güncelleme bekleniyor.

BİR ZAM DAHA VAR
Temmuz'da tüm emeklilere zam yapılacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ilk 6 aylık enflasyon oranında zam yansıtılacak. Memur emeklilerine ise yüzde 10 zam ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark verilecek. Örneğin; ilk 6 aylık enflasyon yüzde 24 çıkarsa SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24, memur emeklileri yüzde 18.60 zam alacak.



EYT'LİLER BU ÖDEMELERDEN YARARLANACAK MI?
Bu yıl başvuranlara emekli aylıkları yüzde 49.25 zam yansıtılarak bağlanacak. Bu yılın ilk yarısında emekli olanlar Temmuz'daki enflasyon zammından da yararlanırken, yılın ikinci yarısında emekli olacakların da hem Ocak hem Temmuz zamları eklenerek aylık bağlama işlemleri gerçekleştirilecek. Yeni emekliye de en az 10 bin lira ödenecek. İkramiyelerden yararlanmak için de bayramın içinde bulunduğu ayda emekli aylığının bağlanması gerekiyor. Emekli aylıkları başvuruyu takip eden ayın başından itibaren bağlanıyor. Buna göre 31 Mart tarihine kadar emeklilik başvurusu yapanlar bu yılki iki ikramiyeyi de alabilecek.

ŞUBAT
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetimlerine ek zam farkı



İLK İKRAMİYE NİSAN'DA
10-12 NİSAN:
Ramazan Bayramı
1-9 NİSAN: Emeklilerin Ramazan Bayramı ikramiyesinin tahmini ödenme tarihi



HAZİRAN'DA DA ÖDEME VAR
16-19 HAZİRAN: Kurban Bayramı
10-15 HAZİRAN: Emeklilerin Kurban Bayramı ikramiyesinin tahmini ödenme tarihi



TEMMUZ'DA MAAŞLAR DEĞİŞECEK
1-5 TEMMUZ: Memur emeklilerine maaş, ay içinde zam farkı
3 TEMMUZ: Zam oranları belli olacak
15 TEMMUZ: Memurlara zamlı maaş
17-26 TEMMUZ: SSK emeklilerine zamlı maaş
25-28 TEMMUZ: Bağ-Kur emeklilerine zamlı maaş

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN