Emekliye çifte kazanç: İşte tahminlere göre zam oranları! Kim, ne kadar alacak?

4.7 milyon çalışan emekliye ikramiyenin yeni yıldan önce yatırılması beklenirken, Ocak zamları da gündeme oturdu. Zam oranlarını memurlarla birlikte öğrenecek SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ayrıca refah payı müjdesine kilitlendi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Aralık 2023 Güncelleme 28 Aralık 2023, 07:01
Emekliye çifte kazanç: İşte tahminlere göre zam oranları! Kim, ne kadar alacak?

İÇİNDEKİLER

2024 yılı yeni gelirlerle başlayacak. Yeni asgari ücret 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girerken, memurlar ve emekliler de Ocak'ta maaşlarına yansıyacak zamlarını ayın 3'ünde öğrenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Ocak'ta açıklanacak veriler SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammını, memurların ve memur emeklilerinin yüzde 15'lik toplu sözleşme artışına ilave eklenecek enflasyon farkını ortaya koyacak. SSK ve Bağ- Kur emeklileri için ayrıca bir iyileştirme de gündemde bulunurken, bunun da aynı tarihte açıklanması bekleniyor. Ayrıca emeklilerden çalışma hayatına devam edenlerin gözü ikramiye tarihinde...

TAHMİNLER YAKIN
Orta Vadeli Program'da yüzde 65 olarak tahmin edilen 2023 yılı enflasyonu, Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yüzde 65.39, Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi'ne göre de yüzde 65.99 olarak bekleniyor.

Bu tahminler SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin enflasyon zammının yüzde 37.76- 38.59, memurların ve memur emeklilerinin artışının da yüzde 49.46-50.35 aralığında çıkabileceğine işaret ediyor. Ocak'ta ayrıca SSK ve Bağ- Kur emeklilerine bir iyileştirme de gündemde. Bu kapsamda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammına bir refah payının eklenmesi bekleniyor.

Burada refah payıyla birlikte zam oranının yüzde 50 seviyelerine çekilerek memur emeklileriyle eşitlenmesi üzerinde duruluyor. Kök aylıklara yansıyacak bu iyileştirmenin yanı sıra, en düşük emekli aylığı ödemesinin 7 bin 500 liradan 10 bin lira seviyesine yükseltilmesi de gündemde. Bu formül uygulanırsa, emeklilerin kök aylıklarına Ocak zammı yansıtılacak. Bu artış sonrasında ek ödeme dahil kök aylıkları 10 bin liranın altında kalanların ödemesi 10 bin liraya tamamlanacak.

5 BİN TL YASALAŞTI
Emeklilerden halen çalışmaya devam edenler bir yandan da ikramiye tarihini bekliyor. 5 bin liralık ikramiye TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilirken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanacak. Ardında da ödeme yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da bu konuyla ilgili hazırlıkları tamamladıklarını, kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ödemelerin yapılacağını söyledi. Ödemelerin bu haftaya yetişmesi beklenirken, yetişmezse önümüzdeki hafta emeklilerin hesaplarına yatırılacak. Çığıl ÖN YENER

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN