Bakan Yumaklı fiyat oyunlarına karşı uyardı! Spekülasyonlara itibar etmeyin

Bu yıl üretim miktarının 180 bin ton olacağını belirten Bakan Yumaklı, “İhtiyacımıza yetecek üretim var. Zeytin üzerinden spekülasyonlara itibar etmeyin” dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2023 Güncelleme 09 Aralık 2023, 07:01
Bakan Yumaklı fiyat oyunlarına karşı uyardı! Spekülasyonlara itibar etmeyin

İÇİNDEKİLER

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 180 bin ton civarında olması beklenen zeytinyağı üretiminin, stoklar göz önünde bulundurulmasa dahi iç tüketimi karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirterek, vatandaşların spekülasyonlara itibar etmemesini istedi. Bakan Yumaklı, Manisa'nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadına katıldı.

HEPİMİZE YETER
Üreticilerle sohbet eden Yumaklı, artık zeytin hasadının sonuna gelindiğini ve kapanışı yapmanın kendilerine nasip olduğunu söyledi. Manisa'nın hem üzüm hem kanatlı yetiştiriciliğinde gurur verici rakamlara ulaştığını aktaran Yumaklı, "Zeytininin de 'başkenti' diyebiliriz. Geleneksel zeytinyağı üretimi UNESCO listesine girmiş vaziyette." ifadelerini kullandı. Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek hasadının yapıldığını anımsatan Yumaklı, şöyle konuştu: "Yaklaşık 440 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldı bu hasattan. Bu yıl 180 bin ton civarında bir zeytinyağı üretimimiz olacak. Çünkü malumunuz; bir yıl var yılı bir yıl yok yılı. Bu yıl da 180 bin tonluk bir üretimimiz olacak. Türkiye'mizin zeytinyağı tüketimi yaklaşık 160 bin ile 180 bin ton civarında. Yani bizim üretimimiz sadece bu yıl ürettiğimizi düşünsek bile bizim tüketimimize yeter vaziyette. Dolayısıyla zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara vatandaşımızın, milletimizin itibar etmemesini özellikle istirham ediyorum"

DENETİM SÜRÜYOR
Sahte zeytinyağı satışına karşı 27 Kasım'dan bu yana 3 bin 500'ün üzerinde denetim yapıldığını, tespit edilenlere gerekli yaptırımların uygulandığını aktaran Yumaklı, şöyle konuştu: "Çok yoğun bir şekilde de denetimlerimiz devam edecek, halkımızın güvenilir gıdaya ulaşmasıyla alakalı hiçbir şekilde bir toleransımız olmayacak. Özellikle de bütün dünyada çok güçlü olduğumuz bir üründe bunun yapılması hakikaten son derece üzücü. Bütün dünyada zeytin üretimiyle ilgili problemin olduğu bir dönemde bizim kendimize yeter ürünü üretmiş olmamız, geçen yıldan bu yana yine devreden stoklarımızın olması herhangi bir problem yaşamayacağının da garantisidir zaten."



SOFRALIK ÜZÜMDE İKİ HASAT
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlıklarına bağlı Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'ndeki serada üzüm hasadına katıldı. Enstitü'deki serada sofralık üzümün ilk hasadının haziran, ikinci hasadının aralık ayında yapıldığını aktaran İbrahim Yumaklı, şöyle konuştu: "Yani yılda iki kez sofralık üzüm hasadı yapılabilecek konuma geldik. Peki nedir avantajı? Her şeyden evvel üretim girdileriyle ilgili yüzde 35'lik bir tasarruf söz konusu. Aynı şekilde zirai ilaç kullanımı neredeyse yok denecek kadar az. Yine işçilikle ve iklimlendirmeyle alakalı avantajları var. Her halükarda ürünün olmadığı dönemlerde de örneğin aralık ayındayız üzüm hasadı yapıyoruz. Bu ürünlerin artık üretilmesiyle alakalı üreticilerin uygulamalarının başlayacağını söylemek isterim."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN