Asgari ücret için pazarlık maratonu 11 Aralık'ta başlıyor: Ay sonuna kadar yeni ücret belirlenecek!

Milyonların merakla beklediği yeni asgari ücret için pazarlık maratonu 11 Aralık'ta başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu tarihte yapılacak ilk toplantının ardından ay sonuna kadar yeni ücreti belirleyecek. İşte sizler için derlediğimiz 5 Aralık tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Aralık 2023 Güncelleme 05 Aralık 2023, 07:01
Asgari ücret için pazarlık maratonu 11 Aralık’ta başlıyor: Ay sonuna kadar yeni ücret belirlenecek!

İÇİNDEKİLER

Milyonların merakla beklediği yeni asgari ücret için pazarlık maratonu 11 Aralık'ta başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu tarihte yapılacak ilk toplantının ardından ay sonuna kadar yeni ücreti belirleyecek.

Komisyonda işçileri temsil edecek olan Türk-İş'in Genel Başkanı Ergün Atalay, "Açlık sınırından bir pazarlık olmaz. Onun üzerinden bir pazarlık olur. İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam verirler de biz de altına imza atar, masada otururuz" dedi. Türk-İş'in son araştırmasında 4 kişilik ailenin 'açlık sınırı' 14 bin 25 lira olarak belirlenmişti.

Yine Türk-İş'in araştırmasında bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' 18 bin 239 lira olarak belirlenmişti. Toplantılarda bu tutarın da masaya getirilmesi bekleniyor. Eğer net asgari ücret 18 bin 239 lira yapılırsa, gelirlerde yüzde 59.96'lık bir artış oluşacak, brüt ücret 21 bin 457, işverene maliyet de 25 bin 212 liraya ulaşacak.



OTOMOTİV 1 MİLYONU AŞTI
Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışı, yılın 11 ayında 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 60.8 artarak 1 milyon 73 bin 982 adet oldu ve tüm zamanların yıllık rekoru kırıldı. Togg da aylık teslimat rekorunu tazeledi. Geçen ay 4 bin 401, Mayıs'tan bu yana ise 13 bin 572 T10X kullanıcılarla buluşturuldu. Böylece Togg, 11 ayda elektrikli otomobil satışlarında zirvede yer alırken, onu 11 bin 600 satışla Tesla izledi.

E-İHRACATA DESTEK
E-İhracatı artırmak isteyen Türkiye, şirketlerin ve e-ticaret sitelerinin yurt dışı pazarlarda ve pazaryerlerinde satış yapabilmesine yönelik destekleri uygulamaya alacak.

2024-2028 yıllarına ilişkin 12. Kalkınma Planı'na göre; e-ihracatın artırılması amacıyla yakın coğrafyada hedef bölgeler ve sektörler belirlenerek ürün bazlı üretim ve ticareti ortaya koyan saha araştırmaları, ihtiyaç analizleri gerçekleştirilecek. e-ticaret lojistiğinde alternatif ve esnek çalışma modellerinin de tanınmasıyla ihtiyaç duyulan insan kaynağı ve depolama kapasitesi artırılacak, hızlı teslimatta sürdürülebilirlik ve çevre politikalarını kapsayacak şekilde çevre dostu araçların kullanımı teşvik edilecek. Türkiye'nin rekabet avantajı olan bölgelerde ikili ve çok taraflı anlaşmalar yoluyla e-ticaret pazar payı artırılacak. Elektronik ticarette haksız ticari uygulamalara yönelik denetim ve inceleme faaliyetleri yürütülecek.

Sınır ötesi e-ticarette ürünlerin iade alınması sürecinin kolaylaştırılmasına ilişkin mevzuat düzenlemeleri yapılacak ve uygulama iyileştirilecek. e-ihracat gümrük işlemlerinde sadeleştirilmeye gidilecek. Kargo süreçlerini kolaylaştırarak, e-ihracatı hızlandırmak ve yurt dışındaki gümrükleme sürecini kolaylaştırmak için gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek.

DEPREM SEFERBERLİĞİ
Yük Mühendisliği Birliği (YMB) Yönetim Kurulu, Ahmet Altunkum başkanlığında bir heyet ile geçtiğimiz günlerde AFAD Başkanı ile bir araya geldi. YMB, AFAD ile ortak bir çalışma grubu oluşturulması, afetlere daha organize müdahale edilmesi ve kayıpların en aza indirgenebilmesi için öneri dosyası sundu.

RUSLAR'IN TERCİHİ TÜRK MOBİLYASI
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), üye firmaların ihracatını ve iş birliklerini geliştirecek çalışmalarına devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla AKAMİB tarafından gerçekleşen Hatay Mobilya ve Aksesuarları URGE Yurt Dışı Pazarlama Faaliyeti & AKAMİB Rusya Sektörel Ticaret Heyeti 20-24 Kasım'da düzenlendi. 34'üncü Mebel Uluslararası Mobilya, Dizayn ve Dekorasyon Fuarı da ziyaret edildi.

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, "İlk 10 üzde 11.5 büyüme kaydettiğimiz Rusya'ya sektör ihracatımız 180 milyon dolar oldu. Miktar bazında ise yüzde 14.1'lik artışımız var" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN