Emekliye 5 bin TL! İkramiye bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda... EYT'liler de yararlanacak mı? Ne zaman hesaplara yatacak?

12 milyonu aşkın kişiye ödenecek ikramiye bu hafta TBMM Genel Kurulu’na geliyor. Emeklilere 5 bin lira, dul ve yetimlere ise hisseleri oranında ödeme yapılırken; paralar Kasım ayının ilk yarısında hesaba yatırılacak.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2023 Güncelleme 23 Ekim 2023, 07:02
Emekliye 5 bin TL!  İkramiye bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda... EYT’liler de yararlanacak mı? Ne zaman hesaplara yatacak?

İÇİNDEKİLER

Milyonların gözü bu hafta Meclis'te. Haftalık çalışmasına yarın başlayacak TBMM Genel Kurulu'nda, Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümündeki maddeler görüşülecek.



Bu maddeler arasında emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ödenmesi düzenlemesi de yer alıyor. Meclis'e sunulan kanun teklife göre düzenlemenin detayları şöyle:

KİMLERE, NE KADAR ÖDENECEK?
Emeklilere 5 bin lira ödenecek. Sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında ödeme yapılacak.

Örneğin; aylık oranı yüzde 75 ise 3 bin 750 lira, yüzde 50 ise 2 bin 500 lira, yüzde 25 ise bin 250 lira yatırılacak. Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara, en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılacak.



ÇALIŞAN KRİTERİ İÇİN HANGİ TARİHLERE BAKILACAK?
1-31 Ekim arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil, çalışması olanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan işyerlerinde çalışanlar ödeme kapsamında olmayacak. Ekim ayında 1 gün bile çalışılmış olsa ikramiye alınamayacak.

EYT'LİLER DE YARARLANACAK MI?
2023 Ekim ödeme döneminde gelir veya aylık ödemesi yapılan sigortalı ve hak sahiplerine ödenecek. Bir seferlik verilecek bu ikramiyeden, 30 Eylül öncesi emeklilik dilekçesi verip henüz aylık bağlanmayan EYT'liler de yararlanacak.

NE ZAMAN HESAPLARA YATACAK?
Emeklilere ikramiye ödenmesine ilişkin düzenlemenin bu hafta yasalaşması bekleniyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Ödeme Kasım'ın ilk yarısında yapılacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN