1800 gün indirim EYT kapısı açacak: Bağ-Kur reformu kimleri kapsayacak? Nasıl emekli olunacak? Sistem nasıl işleyecek?

8 Eylül 1999’dan önce işe başlayan EYT’li erkek esnaf, yakında hayata geçecek Bağ-Kur düzenlemesiyle, 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olacak. Normal emeklilikte ise yaş şartı değişmeyecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2023 Güncelleme 13 Ekim 2023, 06:58
1800 gün indirim EYT kapısı açacak: Bağ-Kur reformu kimleri kapsayacak? Nasıl emekli olunacak? Sistem nasıl işleyecek?

İÇİNDEKİLER

Bağ-Kur prim gün sayısının 7200'e düşürülerek SSK'lılarla eşitlenmesiyle beraber binlerce küçük esnaf da Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kapsamında emekliliğe hak kazanacak.

Bakkal, berber, kuaför, ayakkabıcı, tamirci gibi küçük esnafın SSK'lılarla bin 800 günlük süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenmiş olacak. Böylece, artık 9000 prim günü yerine 7200 prim günü dolduğunda koşulları taşıyanlar emekli olabilecek.

YAŞ ŞARTI "DEĞİŞMEYECEK
Yasal düzenlemeyle 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayan Bağ-Kur'lu erkek çalışanlardan 7200 prim gününü tamamlayanlar da emekliliğe hak kazanabilecek. Prim günü bunun altında kalanlara da tamamladıklarında aylık bağlanacak. Düzenlemeyle prim günü düşerken, normal emeklilikte yaş koşulu değişmeyecek. Prim gününü 7200'e tamamlayan Bağ- Kur'lu kadın 58, erkek de 60 yaşında emekli olacak.

KÜÇÜK ESNAF YARARLANACAK
Düzenlemeden esnaf ve sanatkarlar odalarına kayıtlı küçük esnaf yararlanacak. Prim indiriminde çalışan sayısına da bakılacak. Yasada netleşecek düzenleme ile 10 ve altı çalışan işyerlerinde çalışanların yararlanması seçeneği ön plana çıkıyor. Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri düzenlemeden faydalanamayacak. Bağ-Kur statüsünde olup isteğe bağlı sigortalı olanlar da prim indirimi kapsamında yer almayacak.



BUGÜNKÜ SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Sosyal güvenlik reformuyla 2008 yılında, işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9000 gün (25 yıl) olarak tespit edildi. SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

Normal koşullarda SSK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş, sigorta tescil tarihi esas alınırken, Bağ-Kur'da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunuyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN