Torba yasadan SGK ve Bağ-Kur'lu emekliye seyyanen artış gelir mi? Emekliye ek zam takvimi şekillendi! 29 Ekim'de ikramiye...

Türkiye'de emekli maaşı zammı konusu, son Kabine Toplantısı'nda açıklanan vergisiz telefon ve bilgisayar çalışmasının ardından gündemin önemli başlıklarından biri olarak devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimat doğrultusunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, emeklilere ek zam düzenlemesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Giriş Tarihi 04 Ekim 2023, 08:54 Güncelleme 04 Ekim 2023, 08:55
Torba yasadan SGK ve Bağ-Kur’lu emekliye seyyanen artış gelir mi? Emekliye ek zam takvimi şekillendi! 29 Ekim’de ikramiye...

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de emekli maaş zammı konusu, her yıl olduğu gibi 2024 Ocak ayı için de gündemde büyük bir öneme sahip. Enflasyonun etkileriyle mücadele eden emekliler için ek zam çalışmaları, son dakika gelişmeleriyle hız kazanmış durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları, bu iyileştirme çalışmaları için umut vermişti. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklileri için maaş zammı hesaplamaları da vatandaşlar arasında merakla takip ediliyor. İşte detaylar...


BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EMEKLİ MAAŞI ZAMMI HAKKINDA KRİTİK AÇIKLAMA!

New York'ta düzenlenen 78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası Türkevi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliye yapılacak iyileştirmede son durumu paylaştı:

"Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. Uyguladığımız Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışında toplumun tüm kesimleri gibi tabii ki emeklilerimiz de payını alacaktır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Meclis açılışı ardından yeniden basın mensupları karşısına geçen Başkan Erdoğan, "Yılbaşından önce zam müjdesi olur mu?" sorusuna, "İnşallah." cevabını verdi.

CEVDET YILMAZ: DÜŞÜK ALANLARI DESTEKLEYİCİ MAHİYETTE!

Cevdet Yılmaz, "İşçi emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve asgari emekli aylığı alanlara ilişkin oransal artışlar ve enflasyon farkı olacak. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla bu kesimlere dönük dengeleyici bir çalışmayı sürdürüyoruz. Çalışmayı yıl sonuna kadar tamamlayarak emeklimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Düşük alanları destekleyici mahiyette bir yaklaşımımız olacak"

BAKAN ŞİMŞEK'TEN EMEKLİ ÇALIŞMASINDA SON DURUM

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSK, Bağ-Kur emekli zammı için çalışmalarına devam ediyor. Son durum Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklandı:

"En düşük emekli maaşı için Cumhurbaşkanımız bize talimatı verdi. Konu hakkında çalışıyoruz. Emeklilerimiz bizim için çok değerli" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EMEKLİYE MÜJDE!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SSK, Bağ-Kur emekli zammı için çalışmalarına devam ediyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlarken, emekli maaşı zammı ve memur toplu sözleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan emekliye zam düzenlemesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Emeklilerle ilgili Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız" dedi.

EMEKLİYE CUMHURİYET BAYRAMI İKRAMİYESİ!

Emekliye ek zam çalışmaları yanı sıra dikkat çelen br çalışma daha milyonlar tarafından konuşuluyor. Buna göre 100. yıla özel Cumhuriyet Bayramı emekli ikramiyesi ödemesi için hazırlıklar başladı.

İki bakanlık da çalışmalarını sürdürüyor.

EMEKLİ MAAŞI EK ZAM VAR MI, NE ZAMAN YAPILACAK?

Faruk Erdem'in haberine göre;

Başkan Recep Tayyip Erdoğan emekli maaşları için yeni düzenleme talimatını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e iletti. İki Bakanlık bir yandan çalışmayı yürütürken, AK Parti grubu da Meclis'e gelecek düzenleme için harekete geçti.

Bu noktada başta en düşük aylıklarda olmak üzere emekliler için bir ara zam formülü gündeme geldi. Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak.

Ancak bir iyileştirme de gündemde. Bu iyileştirme Ocak artışıyla birlikte yapılabileceği gibi, öncesinde de hayata geçirilebilecek. Özellikle Ekim ayında TBMM'nin açılmasıyla konunun Meclis gündemine de gelmesi bekleniyor.

1. FORMÜL: SEYYANEN ZAM OLABİLİR

Gündeme gelen formüllerden birisi seyyanen artış. Özellikle 7.500 TL'nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir.

Memurlara geçtiğimiz ay 8 bin 77 lira seyyanen artış yapılmıştı. Ancak seyyanen artış kararı alınırsa ne kadar olacağı ve ne zaman hangi maaşlara yansıtılacağı çalışma sonunda belli olacak.

2. FORMÜL: ENFLASYON ÜZERİ ARTIŞ

Seyyanen artış dışımda gündeme gelecek bir başka formül ise refah payı verilmesi. Yani enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtiliyor.

Oransal artış konusunda karar verilmesi halinde, Ocak ayının beklenmesi de şart aolmayacak. Belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilecek.

3. FORMÜL: YENİ TABAN MAAŞ

Bir başka formül ise taban maaşın yeniden belirlenmesi. Nisan ayında yapıldığı gibi bir ara formül ile taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış gündeme gelmiş olur.

Emeklilere ilişkin iyileştirme yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecek. Meclis de Ekim ayında açılıyor. Bu nedenle emeklilerin gelirini artıracak düzenleme en erken Ekim ayında Meclis'e taşınacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ek zam çalışmaları sürerken Ocak zammı için enflasyon farkı verisi birikmeye devam ediyor. Son olarak Eylül enflasyonu belli oldu. Buna göre 3 aylık enflasyon emekli zammı yüzde 25,11 olarak kaydedildi.

Emekliler 6 aylık enflasyon rakamlarına göre zamlarını alacak. Zamda uygulanacak refah payı da Başkan Erdoğan tarafından açıklanacak.

7500 TL ÜZERİ EMEKLİ MAAŞI ALANA EK ZAM VAR MI?

İyileştirme çalışmasının en düşük emekli maaşı üzerinde etkili olması bekleniyor. 7500 TL üzeri emekli maaşı alanlar için henüz bir açıklama gelmedi.

Konuya dair araştırmalar devam ediyor.