Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Doğru yoldayız sabırlı olmalıyız"

Financial Times'a röportaj veren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi politikalarına desteğini verdiğini ifade ederek, "Doğru yoldayız. Güvenin geri döndüğüne dair güçlü kanıtlar var. Ancak sabırlı olmalıyız, halen zorlu bir süreçteyiz" dedi. İşte sizler için derlediğimiz 28 Eylül tarihli TAKVİM ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Eylül 2023 Güncelleme 28 Eylül 2023, 07:00
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Doğru yoldayız sabırlı olmalıyız

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiyi yeniden dengelemeyi ve iç talebi yumuşatmayı hedeflediklerini belirterek, politika değişimi süreci için sabırlı olunması gerektiğini söyledi. Financial Times'a röportaj veren Şimşek, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi politikalarına desteğini verdiğini ifade ederek, "Doğru yoldayız. Güvenin geri döndüğüne dair güçlü kanıtlar var. Ancak sabırlı olmalıyız, halen zorlu bir süreçteyiz" açıklamasını yaptı. Gelecek yılın ortalarına kadar enflasyonun 'geçiş sürecinde' olacağını kaydeden Şimşek, finansal koşulların Merkez Bankası'nın politika faizinin işaret ettiğinden daha fazla sıkı olduğunu belirtti.

KAYNAĞA ERİŞİM
Şimşek "Enflasyon beklentilerini sıfırlamak için güvene ihtiyacınız var" dedi. Şirketlerin ve bankaların dış kaynak erişimlerine de değinen Şimşek, "Biz ilerleme kaydettikçe şirketlerin ve bankaların uluslararası sermaye piyasalarına erişimleri iyileşecek" diye konuştu.



İKİNCİ EL OTODA FİYAT %10-15 GERİLEDİ
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ilan sitelerine ilişkin çıkarılan yönetmeliklerle sahte ilanlara getirilen ağır müeyyidelerin sonuçlarının görülmeye başlandığını söyledi. Ankara Ticaret Odası Meclis Toplantısı'na katılan Bolat, "Otomotivde ikinci elde fiyatlarda yüzde 10-15'lik düşüşler var. Birinci elde stoklar ortaya çıkarılmak zorunda kalındı, 'araç yok' kelimesi gündemden büyük ölçekte düştü. Sıfır otoda kolay kolay zam yapılamayan bir süreç yaşıyoruz" diye konuştu. Gıda ve marketlerle ilgili de yoğun denetim yapıldığına işaret eden Bolat, "Gıda Fiyat Komitesi çalışmalarına devam ediyor" ifadesini kullandı. Bolat, fahiş fiyat uygulamaları karşısında hükümet olarak gayret gösterdiklerini belirterek, "Otomotiv piyasasında aldığımız tedbirler ile çip krizi ile başlayan süreçlerdeki sıkıntılar çok büyük ölçüde sona erdi. Diğer sektörlerde de emlak piyasasında da sizlerle iş birliği yapıyoruz, sektördeki çürük elmaları ayıklama gayreti içindeyiz" dedi.



TÜRKİYE YATIRIMCILARI CEZBEDİYOR
Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, global markaların ve ünlü şirketlerin yatırımlarında Türkiye'yi seçmesinin asla bir tesadüf olmadığını söyledi. Lüleburgaz'da düzenlenen Türkiye Medikal Beslenme Tesisi açılış töreninde konuşan Kacır, Türkiye'yi küresel rekabette teknoloji ve üretim üssü yapma hedefleri doğrultusunda yürüttükleri politikaların adım adım meyvelerini verdiğini söyledi. Kacır, "Ülkemiz güçlü sanayi altyapısı, teknolojik yetkinlikleri, nitelikli iş gücü, tedarik zincirlerindeki avantajlı konumu ve yatırımcı dostu teşvik sistemiyle dünyanın her yerinden yatırımcıları cezbediyor" dedi. Kacır, markanın 450 milyon liralık bu yatırım ile beslenme bozukluğu tedavisinde kullanılan medikal beslenme ürünlerinin yerli üretimine başladığını belirtti.



KALYON BEDAVA HOLDİNG'DE YENİ ATAMA
Yaklaşık 80 yıldır, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına sürdürülebilir değer katma amacıyla pek çok farklı sektörde faaliyetlerini sürdüren Kalyon Holding'in Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği'ni, kamuda ve ekonomi yönetiminde önemli görevlerde bulunmuş Lütfi Elvan üstlendi. 2019 yılından bu yana Holding bünyesinde bulunan Mustafa Koçar da CEO'luk görevine atandı. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, konuyla ilgili açıklamasında, "Sayın Lütfi Elvan'ın, kendisini bugünlere taşıyan güçlü çalışma prensiplerinin rehberliğinde, Kalyon Holding'in ulusal ve uluslararası çapta belirlediği kurumsal stratejilerine çok değerli bir vizyon katacağına yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN