Bağ-Kurluya 5 yıl erken emeklilik: Prim şartı kimler için düşecek?

Meclis’e gelecek yeni torba yasa ile Bağ-Kur’luların prim şartı 9 bin günden 7200 güne inecek. Böylece 1800 gün kazanan Bağ- Kur’lular 5 yıl daha az prim ödeyebilecek. İşte sizler için derlediğimiz 22 Eylül tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2023 Güncelleme 22 Eylül 2023, 06:59
Bağ-Kurluya 5 yıl erken emeklilik: Prim şartı kimler için düşecek?

İÇİNDEKİLER

Küçük esnafın, tüccarın emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Yapılacak düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran işletmelerde Bağ-Kur'lular için prim gün şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülecek. Böylece bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emeklilik mümkün olacak. Düzenlemenin kısa süre içerisinde Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.



AVUKATA DANIŞMAK 2 BİN 300 TL'YE ÇIKTI
Türkiye Barolar Birliği'nce hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi yürürlüğe girdi. Yeni tarife ile avukatlık ücretlerinde ortalama yüzde 90 artış yapıldı. Büroda sözlü danışmanlıkta ilk bir saat için 2 bin 300 lira, takip eden her saat için bin 300 lira, çağrı üzerine gidilen yerde sözlü danışmanlıkta ilk 1 saate kadar 4 bin 800 lira, izleyen her saat için 2 bin 500 lira, her türlü dilekçe, ihbarname, ihtarname ve protesto düzenlenmesinde 3 bin 600 lira, belgelerin hazırlanmasında 4 bin 400 lira ücret alınacak.

ÖNCE SOROS SONRA MURDOCH
Yarım hisseyle çıktığı yolda medya imparatorluğu kuran Rupert Murdoch, Fox News ve News Corp şirketlerinin başkanlığı görevinden istifa etti. Her iki şirketin başına oğlu Lachlan geçecek. Yaklaşık 2 ay önce de darbelerin finansörü George Soros, tüm yetkilerini oğlu Alexander Soros'a bırakmıştı. İngiliz medyası, "Murdoch ve Soros'un ölünce emekli olacakları düşünülüyordu. Ancak öyle olmadı" diye yazdı.

TÜRKİYE'NİN İLK DİJİTAL BANKASI FAALİYETTE
Türkiye'nin ilk dijital bankası olma unvanına sahip olan Hayat Finans faaliyetlerine başladı. Hayat Finans sadece dijital kanallardan olmak üzere mobil, internet bankacılığı ve çağrı merkezi üzerinden hizmet veriyor. Müşteriler Hayat Finans'a App Store'dan kolayca ulaşabilecek, diğer uygulama mağazaları ise çok yakında hizmete açılacak. Hayat Finans Genel Müdürü M. Murat Ertem, Türkiye'nin BDDK'dan lisans alan ilk dijital bankası olarak müşteriyle buluşmuş olmaktan büyük heyecan duyduklarını dile getirerek, "Deneyimli, işin uzmanı geniş bir ekip ile ülkemizde bu işin lokomotifi olup sonrasında global dijital banka olmayı hayal ediyoruz" dedi. Bankacılığın her alanında faaliyet göstermeyi hedeflediklerini vurgulayan Ertem, "Ticaret, sanayi ve ihracatın finansmanına odaklanacağız. KOBİ'lerin dijital yolculuklarını desteklemek ve onlara can suyu olmak tüzel bankacılıktaki ana akslarımızdan birisi olacak" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN