Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Ekonomide atılan adımlar "dış finansman" kapılarını aralıyor

Ekonomide atılan adımlar ‘dış finansman’ kapılarını aralıyor. Bakan Şimşek, Haziran’dan bu yana bankalar, finans kurumları ve reel sektör 10.4 milyar dolar dış finansman sağladı’ dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2023 Güncelleme 20 Eylül 2023, 10:32
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Ekonomide atılan adımlar dış finansman kapılarını aralıyor

İÇİNDEKİLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye yönelik adımların ardından dış finansmana erişimdeki problemleri aştıklarını belirterek, "Haziran'dan bu yana yurt dışından bankacılık sektörümüz 6 milyar 767 milyon, bankalar dışı finansal kuruluşlarımız 367 milyon ve reel sektörümüz 3 milyar 266 milyon dolar olmak üzere toplam 10.4 milyar dolar tutarında dış finansman sağladı. Bu, ülke ekonomisine duyulan güvenin en açık göstergesidir" dedi. Son 1 ayda bankaların sağladığı finansmana dikkati çeken Şimşek, şöyle konuştu:

TÜRKİYE RADARA GİRDİ
"Hükümete güvenin perçinlenmesiyle dış finansmanda yaşanan problemler de çözülüyor. VakıfBank, Yapı ve Kredi, Eximbank, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası, Denizbank ve İş Bankası Ağustos ve Eylül'de çıktığı ihraçlarda yüksek oranda ilgi görürken, son 1 ayda bu bankaların yaptığı ihraçlarla 2 milyar 57 milyon dolarlık finansman sağlandı.

Bankaların ihraçlarına çok geniş bir coğrafyadan ilgi oldu. Adeta önde gelen tüm ekonomiler Türkiye'yi yatırım için radarına aldı."



REEL SEKTÖRE İLGİ
Şimşek, oluşturulan ekonomik güven ortamı ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde başlatılan ikili görüşmeler sonrasında Körfez bölgesinde gerçekleştirdikleri temasların olumlu neticelerini aldıklarına işaret ederek, "Türk Eximbank, İslam Kalkınma Bankası'nın ticaretin finansmanı kuruluşu ITFC koordinatörlüğünde Körfez bölgesinden 8 finansal kuruluşun katılımıyla Türk ihracatının desteklenmesi amacıyla 277 milyon dolar tutarında 1 yıl vadeli yurt dışı kaynak temin etti" dedi. Reel sektöre de yatırımcı ilgisinin arttığını dile getiren Şimşek, Orta Vadeli Program'ın da uluslararası piyasalara güven verdiğini ifade etti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN