Kıdem tazminatı artıyor! Yüzde 49.46 zam var | Kimlere, nasıl yansıyacak?

Memurların Ocak zammı Hakem Kurulu kararı ve enflasyon tahminiyle şekillenirken, bu artış özel sektör çalışanlarının tazminatlarına da yansıyacak. İşte yeni dönemin tüm ayrıntıları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Eylül 2023 Güncelleme 10 Eylül 2023, 17:58
Kıdem tazminatı artıyor! Yüzde 49.46 zam var | Kimlere, nasıl yansıyacak?

İÇİNDEKİLER

Memurların Ocak zammı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun kararıyla yüzde 15 olarak belirlenirken, enflasyon farkı da Orta Vadeli Program'da yer alan yüzde 65'lik 2023 yılı TÜFE tahminiyle ortaya çıktı.

SSK VE BAĞKUR'LULARIN MAAŞI NE KADAR OLDU? I VİDEO İZLE



Bu tahmin, memurların enflasyon farkının yüzde 29.96 olacağını, yüzde 15'lik Ocak ayı zam oranının bununla yüzde 49.46'yı bulacağını gösterdi. Memur maaş katsayısında yaşanacak bu artış kamu görevlilerinin yanı sıra memur emeklilerine, sosyal destek ödemelerine de yansırken, özel sektördeki işçilerin kıdem tazminatı tavanını da yükseltecek.



KİMLERE YANSIYACAK?
Kıdem tazminatı tavanı geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 17.55 artışla 23 bin 489 lira 83 kuruşa çıkarılmıştı. Bu kapsamda bu yılın ikinci yarısında işten ayrılan çalışanlara çalıştığı her yıl için en çok 23 bin 489 lira tazminat ödeniyor. Giydirilmiş brüt kazancı bu tutarın altında olanlara kendi maaşı, üstünde olanlara ise bu tavan tutarıyla hesaplanan tazminat veriliyor.

Tazminat tavanı, Ocak ayında da yeni memur maaş katsayısıyla yükselecek. Brüt ücreti 23 bin 489 liranın üzerinde olan işçiler bu artıştan etkilenecek. Memur maaş katsayısındaki artış yüzde 49.46 olursa yeni tavan 35 bin 108 liraya ulaşacak. Örneğin, brüt ücreti 35 bin lira olan ve 10 yıl hizmeti bulunan bir işçi bu yıl sonunda işten ayrılırsa 234 bin 898 lira kıdem tazminatı alabilecek. Aynı çalışan 1 Ocak'tan itibaren ayrıldığında bu formüllere göre kendi maaşı üzerinden yani 350 bin lira tazminat alabilecek.



ASGARİ ÜCRET ETKİSİ
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren asgari ücret de zamlanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında toplanarak yeni asgari ücreti belirleyecek. Böylece asgari ücretlilerin kıdem tazminatında da artış yaşanacak. Halen asgari ücretle çalışanlar her yıl için 13 bin 414 lira tazminat alırken, bu tutar yeni asgari ücretle yükselecek.



BUNLARA DİKKAT!
- İşverenler tavanı uygulamak zorunda değil. İstenirse tavan aşılarak tazminat ödemesi yapılabilir. Ancak burada tavanı aşan kısım için gelir vergisi ödenir.
- Kıdem tazminatı her yıl için son 30 günlük giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanır.

- Tazminat hesabına yemek, kıyafet parası, görev tazminatı, ikramiye gibi yıl içinde yapılan düzenli ödemeler de eklenir.
- İşyerinde bulunulan bir tam yılı aşan süreler de hesaplamaya dahil edilir.
- Tazminattan sadece damga vergisi kesilir.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN