Ekonominin 3 yıllık yol haritası açıklandı! Başkan Erdoğan'dan net mesaj: Milli gelir 15 bin dolar olacak

Başkan Erdoğan, Orta Vadeli Programı açıkladı. Reform adımlarını tek tek sıraladı. OVP ile 3 yılda 2.7 milyon yeni istihdam, ortalama yüzde 4.5 büyüme hedeflediklerini belirten Başkan Erdoğan, ‘Milli gelir 1.3 trilyon doları aşacak. 14 bin 855 dolar kişi başı gelirle yüksek gelirli ülkeler arasına gireceğiz’ dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2023 Güncelleme 07 Eylül 2023, 07:00
Ekonominin 3 yıllık yol haritası açıklandı! Başkan Erdoğan’dan net mesaj: Milli gelir 15 bin dolar olacak

İÇİNDEKİLER

- Para, maliye ve gelir politikaları eş güdümlü olacak. Enflasyonu gündemden kaldıracağız.
- Ataşehir'i enerji merkezi haline getireceğiz. Dünyaya, gelişmeleri buradan izleteceğiz.
- Dar gelirli vatandaşlarımızın ev almasını kolaylaştırıp sosyal konut projelerini geliştireceğiz.

- Ortalama büyüme hedefi yüzde 4.5... Kişi başı milli geliri, 15 bin dolar civarına yükselteceğiz.
- Deprem bölgesine 3 trilyon lira kaynak ayrıldı. Bu parayla bölgenin altyapısını iyileştireceğiz.
- Kur Korumalı Mevduat Sistemi görevini yerine getirmiştir. Türk Lirası'na yatırımı teşvik edeceğiz.

MERKEZ BANKASI REZERVİ 117.3 MİLYAR DOLAR
Erdoğan, Merkez Bankası rezervlerini açıklayıp "Ülke ekonomimizi çok güçlü bir seviyeye getirdik" dedi.

Ekonominin 3 yıllık yol haritası açıklandı: Rota güven ve istikrarlı büyüme

TÜRKİYE YÜKSEK GELİRLİ ÜLKELER ARASINA GİRECEK
Depremin yaralarını sarmayı hedefleyen, büyüme, istihdamı öncelikleyen, güven ve istikrar temelinde yükselen, 7 ana eksenle desteklenen Türkiye Yüzyılı'nın 3 yıllık ekonomi programı açıklandı. 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, 1 trilyon 318 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe, kişi başına 14 bin 855 dolar milli gelire ulaşılacak. Deprem yaralarının sarılması için 3 trilyon lira harcama yapılacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, OVP tanıtım toplantısında, "Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ekonomik perspektifini yatırımcılarla paylaşmış oluyoruz. Hükümet olarak OVP'ye desteğimiz tam" dedi. Erdoğan, ekonomik yol haritasına dair önemli mesajlar verdi:



YAPISAL DÖNÜŞÜMLERE ÖZEL BAŞLIK:
Daha güçlü, güvenli ve müreffeh Türkiye hedefi doğrultusunda ekonomideki ilk yol haritamızı OVP ile ortaya koyuyoruz. Programımızda hiçbir sorunu görmezden gelmedik. Yeni programda yapısal dönüşümlere özel bir başlık açtık.

TEK HANEYE İNECEK:
Büyüme ve ticaretten fiyat istikrarı ve finansal istikrara, beşeri sermaye ve istihdamdan yeşil ve dijital dönüşüme, afet yönetiminden kamu maliyesiyle iş ve yatırım ortamına 7 temel alanda öncelikli reform adımlarını belirledik. Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değerli yatırımların önünü açarak ve finansmanını kolaylaştırarak sağlıklı ve kaliteli bir büyüme sağlayacağız. Sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz.



DEPREM BÖLGESİNE 3 TRİLYONLUK KAYNAK:
2024'te deprem bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak ayıracağız. Program döneminin tamamında yaklaşık 3 trilyon lira kaynak deprem bölgesi için kullanılacak.

BÜYÜME DEVAM EDECEK:
Dengeli bir ekonomik büyüme ile istihdamı artırmak, enflasyonu tek haneye düşürerek gelir dağılımını iyileştirmek önceliğimiz. Ortalama yüzde 4.5 büyümeyi hedefliyoruz. Olumsuz şartlara rağmen yüzde 3 civarında beklenen dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edeceğiz.

ENFLASYONU ORTADAN KALDIRACAĞIZ:
Dönem sonunda tarihimizde ilk kez 1.3 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklük ve 14 bin 855 dolara çıkan fert başına milli gelir ile yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi öngörüyoruz. Enflasyonu artıran yapısal unsurları da ortadan kaldıracağız.



Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Büyüme performansımızı kesintisiz 12 çeyreğe çıkardık. Yıllık bazda ise 13 yıldır aralıksız büyüyoruz" dedi.

7 ÖNCELİKLİ YAPISAL REFORM
OVP'de 'büyüme ve ticaret, beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi' olmak üzere 7 öncelikli yapısal reform yer aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, öncelikle depremin yaralarının sarılacağını vurgulayarak, "Afetin yaraları sarılacak, riskler azaltılacak. Finansal istikrar sağlanacak, orta vadede enflasyon tek haneye düşecek, yatırım, istihdam, üretim, ihracat perspektifi devam edecek. Sosyal adalet, refah güçlendirilecek" dedi. Temel politika araçlarının da 'mali disiplin, para politikası ve yapısal dönüşüm' olacağını belirten Yılmaz, "İstişare ve ortak akıl bizim temel düsturumuz. OVP belirsizlikleri azaltacak. Güçlü liderleri olan ülkeler fırsatları değerlendirecektir. Türkiye de onlar arasında olacaktır. Kurduğumuz sağlam zemin bize afet konusunda da rahat bir şekilde yaraları sarmamızı sağladı" diye konuştu.

İŞ DÜNYASI MEMNUN
- TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: OVP'yi belirsizliği azaltma noktasında önemli görüyoruz. Ülkemizin hedefleri doğrultusunda tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
- TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracat hedeflerinin tamamına ulaşacağımıza inanıyorum.
- DEİK Başkanı Nail Olpak: OVP'nin özel sektör için geleceği planlama açısından ufuk açıcı bir yol haritası olduğunu görüyoruz.
- MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı: OVP'de öngörülen büyüme oranları, reel sektörün yatırım iştahı için oldukça olumlu mesajlar vermekte.
- İTO Başkanı Şekib Avdagiç: OVP, piyasa beklentilerinin yönetilmesi için önemli çıpa vazifesi görecek.

2.7 MİLYON KİŞİYE İŞ
Başkan Erdoğan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ilgili bakan ve bürokratların katıldığı toplantıda OVP'ye ilişkin şu mesajları verdi:
- YILDA 909 BİN İSTİHDAM: İstihdamın yıllık ortalama 909 bin, toplamda 2.7 milyon kişi artmasını ve işsizlik oranının program dönemi sonunda tek haneli rakamlarda gerçekleşmesini hedefliyoruz.
- DAR GELİRLİYE KONUT: Yeni sosyal konut projeleri geliştirerek dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkanını artıracağız.
- KKM GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ: Kur korumalı mevduat (KKM) sistemimiz görevini yerine getirdi.
- PAROLA GÜVEN VE İSTİKRAR: Ekonomimizde güvenin ve istikrarın sigortası olarak gördüğümüz mali disiplini koruyacak ve güçlendireceğiz. Güveni sağlayacağız ki istikrarı yakalayalım. Yatırımcı dostu, sade, anlaşılır ve adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik düzenlemeler yapacağız.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN