Bakan Şimşek'ten enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı: "Sabretmemize değecek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede bir geçiş döneminde olunduğunu ve zaman alacağını belirterek konuya ilişkin kararlılık mesajı verdi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Eylül 2023 Güncelleme 05 Eylül 2023, 07:03
Bakan Şimşek’ten enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı: Sabretmemize değecek

İÇİNDEKİLER

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan verilere göre; Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ağustos'ta aylık bazda yüzde 9.09, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 5.89 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 58.94, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 49.41 oldu. TÜFE, Ağustos'ta geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 43.06, Yİ-ÜFE ise yüzde 31.59 arttı.

EN ÇOK ARTIŞ ULAŞTIRMADA
Ana harcama grupları itibarıyla Ağustos'ta aylık bazda artışın en yüksek olduğu gruplar, yüzde 16.61 ile ulaştırma, yüzde 9.36 ile ev eşyası grubu olarak belirlendi. Ağustos'ta aylık bazda en az artış gösteren ana grup ise yüzde 3.11 ile eğitim olarak kayıtlara geçti. TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 89.31 ile lokanta ve oteller grubunda görüldü. Ağustos 2022'ye göre artışın düşük olduğu ana gruplar yüzde 24.97 ile konut, yüzde 31.10 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 46.35 ile haberleşme olarak belirlendi.

'SABRETMEMİZE DEĞECEK'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı paylaşımda, enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını bildiklerinin altını çizerek, "Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız" ifadesini kullandı. Şimşek ayrıca, KOBİ'lerin kredi garanti sisteminden kullanabileceği kredi garanti limitlerinin artırıldığını belirterek, "Bankacılık sistemindeki kaynakları yatırıma, üretime ve ihracata kanalize etmeye devam edeceğiz" dedi.



YILLIK TÜFE YÜZDE 58.94

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN