Milyonlarca memurun gözü Hakem Kurulu'nda! İlk toplantı gerçekleşti

Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiren maaş zammıyla ilgili gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun vereceği kararda olacak. 7. dönem kamu toplu sözleşmesinde Hakem Kurulu'nun ilk toplantısı yapıldı. Kurul, zam oranlarına ilişkin kararını en geç 31 Ağustos Perşembe gününe kadar verecek.

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2023, 12:50 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 15:03
Milyonlarca memurun gözü Hakem Kurulu’nda! İlk toplantı gerçekleşti

İÇİNDEKİLER

Memur ve memur emeklisini ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 1 Ağustos'ta başlayan müzakere süreci sona erdi.

Hükümet son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklif etmişti. Ancak 2024 için toplam yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam isteyen Memur-Sen bu teklifi kabul etmemişti.

HAKEM KURULU İLK TOPLANTISINI YAPTI
7'nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümet ve sendikalar arasında zam oranında uzlaşma sağlanamadığı için devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, ilk toplantısını bugün yaptı.

1,5 SAAT SÜRDÜ
Nihai kararı verecek kurulun ilk toplantısı, bugün Sayıştay Başkanlığı'nda yapıldı. Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında 11 üyenin katılımıyla gerçekleşen toplantı, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Kurul, nihai kararını 31 Ağustos'a kadar verecek ve kurulun verdiği karara itiraz edilemeyecek.

11 HİZMET KOLUNDA UZLAŞMA SAĞLANDI
Öte yandan 1 Ağustos 'tan itibaren başlayan görüşmeşlerde, 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranında anlaşma sağlanamadı. Taraflar 11 hizmet kolunun tamamında ise anlaşmaya vardı.

KONUT-İZİN MÜJDESİ
TOKİ konutlarında memurlara, lojmanlarda engelli kamu çalışanlarına öncelik verilecek, disiplin affı çalışması yapılacak, Mobbing İzleme Kurulu'nda memur temsilcisi yer alacak, görevde yükselme sınavları düzenli aralıkla yapılacak, yıllık izinler dışında hac izni verilecek.



3600 ek gösterge düzenlemesinde sendikalarla birlikte çalışma yürütülecek. Mühendislerin mali hakları artırılacak. Avukatlar da ek ödeme alacak. Şube müdürü, müdür, müdür yardımcılarının mali hakları iyileştirilecek. Yurt dışı yer değiştirmede masrafları devlet karşılayacak.

KİRA DESTEĞİ, ÜCRETSİZ ULAŞIM
Memurların bazı kazanımları şöyle:
- Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümlerinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde sözleşmeli pozisyonlarında istihdam edilen personel de yararlanacak.
-Hizmet tahsisli kamu konutlarının kapsamı genişletilecek.
- Toplu sözleşme ikramiyeleri aylık ödenecek.
- İtfaiyeci ve yangın söndürme erleri artırımlı ek ödemelerden yararlanacak.
- Tüm kamu görevlilerine işe geliş-gidişinde ücretsiz toplu taşıma hakkı verilecek.
- Kurum ve kuruluşların meskun yerlerden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskan imkanları kısıtlı yerlerde bulunan baraj, termik santral, maden sahası ve ocakları, fabrika, işletme, şantiye, trafo, enerji dağıtım ve iletim merkezleri, gar ve istasyonlar gibi yerlerde bulunan kamu konutlarından kira bedeli alınmayacak.



AİLE YARDIMINDA SÜRE UZATILIYOR
Aile yardımı ödeneğinden geriye dönük yararlanmada süre uzatımı sağlanacak. Tüm tabip dışı sağlık personeline ek ödeme verilecek. Sözleşmeli personelin harcırahında kapsam genişletilecek. KİT'lerde görev yapan personelin ek ödeme oranlarında artış yapılacak. Biyolog, kimyager, fizikçi, istatistikçi, matematikçi unvanlı pozisyonlara ilave ek ödeme yapılacak.

KARAR EN GEÇ 31 AĞUSTOS'TA
Görüşmelerde sürenin sona ermesiyle Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girdi. Hakem heyeti kararını 31 Ağustos'a kadar verecek.

Böylece 31 Ağustos'ta memur ve memur emeklisinin zam oranları belli olacak.

11 üyeden oluşan kurul oy çokluğuyla karar alıyor. Kurulun kararı kesin olacak, itiraz edilemeyecek.

YÜZDE 43'Ü BULACAK
Kamu İşveren Heyeti toplu sözleşme masasına 2 teklif sunmuştu. Son teklif 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10, 2025 yılı için ilk 6 ay için 6 ikinci 6 ay için 5 olarak açıklanmıştı. Merkez Bankası'nın tahminine göre Ocak ayında yüzde 25 seviyesinde enflasyon farkı olacağına dikkat çekilerek, böylece yılın ilk ayında artış oranının yüzde 43'ü bulacağına işaret edilmişti.

"ÇALIŞANLARIMIZI ENFLASYONA EZDİRMEDİK"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yürütülen 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmasının ardından, Bakanlık bahçesine giderek toplantıyı takip eden basın mensuplarına teşekkür etti.

Kısmi uzlaşmayla 11 hizmet kolunda imza attıklarını belirten Işıkhan, kararın tüm kamu görevlilerine, ailelerine ve emeklilerine hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bakan Işıkhan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir süreç içerisinde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN