Gözler Başkan Recep Tayyip Erdoğan'da! Gençlere vergisiz teknoloji ürünlerinde ayrıntılar ortaya çıktı: 15 model formülü

Önceki gün Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Genişletilmiş İl Başkanları toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda gençlere vaat edilen cep telefonu ve bilgisayarlardan vergi alınmaması sözünün yerine getirileceği ve konunun ilk kabine toplantısında değerlendirileceği belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'gençlere vergisiz telefon' kapsamında yapılan hazırlıklara ilişkin, “15 model üzerinde çalışma yapıyoruz. Türkiye’de üretim yapan firmalar kapsama dahil edilecek. Cari açığı düşünmemiz gerek” ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 26 Ağustos 2023, 09:39 Güncelleme 26 Ağustos 2023, 12:02
Gözler Başkan Recep Tayyip Erdoğan’da! Gençlere vergisiz teknoloji ürünlerinde ayrıntılar ortaya çıktı: 15 model formülü

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda gençlere vergisiz telefon, tablet ve bilgisayarın ayrıntıları gündeme geldi.

Telefon, tablet ve bilgisayar alımında ÖTV indirimi konusunun ilk kabine toplantısında değerlendirileceği öğrenildi. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırlık yaptığı, 15 farklı marka ve modeli kapsayacak kampanyanın detaylarının şekillendiği ortaya çıktı.

15 MODEL ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Edinilen bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantıda vergi indirimi için çalışma yapıldığını söyledi.

Sabah gazetesinin haberine göre; Bakan Şimşek'in "Bu kampanya hayata geçirilirken cari açıkgöz önünde bulundurulmalı bu nedenle üretimi Türkiye'de olan ürünleri kapsamalı" dediği öğrenildi.

Üretimi Türkiye'de olan markaları kapsayacak kampanya ile öğrenciler ilk kez telefon tablet ve bilgisayar alımında ÖTV'den muaf tutulacak. Türkiye'de üretimi yapılan yüksek model telefonların da dahil edileceği kampanya ile gençlere verilen sözler tutulacak.

Konunun önümüzdeki günlerde yapılacak ilk kabine toplantısında değerlendirileceği öğrenildi.

TÜRKİYE'DE ÜRETİMİ OLAN MARKALAR
Gençlere vergisiz telefon düzenlemesinin detaylarının belli olmasının ardından gözler Türkiye'de üretim yapan firmalara çevrildi. Buna göre, Xiaomi, Samsung, OPPO, TCL, REALME, OMİX, GENERAL MOBİLE, TECNO MOBİLE, POCO gibi markalara ait bazı telefonların bu kapsamda olduğu ifade ediliyor.

ÖNCELİK DEPREM İLLERİNE VERİLECEK
Toplantıya liderlik eden Başkan Erdoğan, "Deprem illeri için ne gerekiyorsa yapılacak. Deprem bölgesi en kısa sürede kalkındıracak öncelik deprem bölgesine verilecek" mesajını verdi. AK Parti'nin 7 Ekim'de gerçekleştireceği olağanüstü kongrede değişim mesajı veren Erdoğan, "7 Ekim için tüm teşkilatımız heyecanlı. Tazelenme olacak kadrolar değişecek" dedi.

MÜLAKATLAR BAŞLADI
Öte yandan 31 Mart 2024 yerel seçim hazırlıkları da tüm hızıyla devam eden AK Parti'de belediye başkanı adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanlarının istifa süreci devam ediyor. Belediye başkanı adayı olmak için istifa eden il-ilçe başkanlarının mülakatları yapılıyor. AK Parti teşkilatlarının sahada olduğu vurgulandı en çok oy alınan köylerden yaylalara kadar saha ziyaretinin devam ettiği anlatıldı.

ORTA VADELİ PROGRAM
Gözler bir yandan da Eylül ayının ilk yarısında açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'a çevrildi. Programın en önemli ayağını enflasyonu tek haneye indirecek reform adımları oluşturacak. Orta Vadeli Program'la Türkiye'nin 3 yıllık yol haritası çizilecek, 2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro gösterge hedefleri belirlenecek.

Tarımsal üretimin planlamasından gelir düzeyi düşük vatandaşların harcama kompozisyonu içinde önemli bir yer tutan kira harcamalarını düşürmeye dönük sosyal konut projelerine kadar birçok yapısal reform için çalışmalar sürerken, kadınlara ve gençlere destek kesintisiz sürecek.

KADIN İSTİHDAMINA TEŞVİK
Gençlerin ve kadınların desteklenmesine yönelik pek çok önemli adım atıldığını vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 18 yaş ve üzeri kadınları işe alan işletmelere 24-54 ay, 18-29 yaş arası erkekleri işe alan işletmelere 12-54 ay süresince prim desteği verildiğini söyledi.

Meclis'te yöneltilen soru önergesini yanıtlayan Bakan Şimşek, evinde ürettiği ürünleri, hobisini kazanca çevirerek gelir elde etmek isteyen kadınları teşvik amacıyla bu ürünlerin internet ve benzeri elektronik ortamlarda satılmasıyla elde edilen kazançlardan vergi alınmadığını ifade etti.

Bakan Şimşek, kadın çalışanlara kreş ve gündüz bakımevi hizmeti sağlayan işverenlerin bu hizmet için elde ettikleri gelirleri gelir vergisinden muaf tutulduğunu kaydetti.

Öğrencilere yönelik burs ve kredi imkânlarının her yıl artırıldığını belirten Şimşek, "Yüksek öğretime devam eden öğrencilerin günümüz gereklerine uygun, modern ortamlarda, huzur ve güven içinde ekonomik olarak barındırılması, sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, sosyal, kültürel ve sportif yönden gelişmeleri için gerekli olan her türlü hizmet yerine getiriliyor" dedi.

GENÇLERE VERGİ İSTİSNASI
Şimşek, 2016 yılından bu yana ticari, zirai ve mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan genç girişimcilerin üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarından 75 bin liralık kısmının vergi dışı bırakıldığını, söz konusu istisna tutarının bu yıl için 150 bin liraya çıkarıldığını vurguladı.

KOBİ'LER İÇİN KREDİ GARANTİSİ ARTIYOR
Bakan Şimşek, KOBİ'lerin her alanda desteklenebilecek bir yapıyı oluşturduklarını ifade ederek, "KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artırıyoruz. Bir KOBİ bu sistemden en fazla 100 milyon liraya kadar kredi garantisi kullanabiliyordu; bu rakam 150 milyon lira olacak, büyük firmalar için 350 milyon liradan 500 milyon liraya çıkacak" diye konuştu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN