Son dakika: AK Parti'den flaş emekli maaşı açıklaması! Masada hangi formüller var? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Son dakika haberleri... Milyonlarca emeklinin gözü kulağı hükümetten gelecek zam açıklamasındayken AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Emeklilerle ilgili rapor hazırladık. Bütçe dengesini bozmadan beklentiyi karşılayacağız" dedi. Peki iyileştirmede hangi formüller var? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 24 Ağustos 2023, 16:46 Güncelleme 24 Ağustos 2023, 16:56
Son dakika: AK Parti’den flaş emekli maaşı açıklaması! Masada hangi formüller var? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

İÇİNDEKİLER

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Emeklilerle ilgili rapor hazırladık. Bütçe dengesini bozmadan beklentiyi karşılayacağız" dedi.

BİR AÇIKLAMA DA BAŞKAN ERDOĞAN'DAN

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, "Emeklilerimizden gelen serzenişlerin farkındayız. İnşallah bu konuda da gereken adımları yıl sonuna kadar atacağız." dedi.

Enflasyonun insanların hayatında yol açtığı sıkıntıları giderecek adımları kararlılıkla attıklarını belirten Erdoğan, alınan tedbirlerin olumlu sonuçlarını görmeye başladıklarını söyledi.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Daha geçen aya kadar en fazla eleştiri konusu olan otomobil piyasasında fiyatlar yavaş yavaş stabilize oluyor. Emlak ve kira piyasası da yakında dengeye kavuşacaktır. Özellikle bazı ürünlerde tamamen açgözlülükten kaynaklanan fahiş fiyat balonu söndükçe milletimiz daha çok rahatlayacaktır. İhracat, istihdam ve yatırımlar noktasında zaten bir sorunumuz yok. Emeklilerimizden gelen serzenişlerin farkındayız. İnşallah bu konuda da gereken adımları yıl sonuna kadar atacağız. Üniversiteli gençlerimize ve ev hanımlarına meydanlarda verdiğimiz tüm sözlerin arkasındayız. İnşallah onları da tek tek yerine getireceğiz."

BİRBİRİ ARDINA ADIM ATILDI
Bu yılın Ocak ayında zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 15.40, memur emeklilerinde yüzde 16.48 çıkmış, ek iyileştirmeyle bu oran yüzde 30'a yükseltilmişti. Aynı ayda ayrıca en düşük emekli aylığı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkartılmıştı. Nisan ayı ödeme dönemi itibariyle taban aylık ödemesinde bir iyileştirme daha yapılmış, en düşük ödeme 7 bin 500 lira olarak belirlenmişti.

Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 19.77, memur emeklilerinin yüzde 17.55 çıkan zam oranı ek iyileştirmeyle yüzde 25'e yükseltildi. Şimdi gözler önümüzdeki dönemde yapılacak artışlara çevrilmiş durumda.

OCAK'TAN ÖNCE YAPILIR MI?
Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Ancak bir iyileştirme de gündemde. Bu iyileştirme Ocak artışıyla birlikte yapılabileceği gibi, öncesinde de hayata geçirilebilecek.

SEYYANEN Mİ OLACAK?
İyileştirme için başlatılan çalışma merakla beklenirken, burada özellikle seyyanen artış beklentisi bulunuyor. Memurlara geçtiğimiz ay 8 bin 77 lira seyyanen artış yapılmıştı. Emekliler için de bir seyyanen artış düzenlemesinin hayata geçirilebileceği konuşuluyor. Başkan Tayyip Erdoğan'a sunulacak formüllerden birinin de seyyanen artış olabileceği belirtiliyor. Burada hem tutar hem de ne zaman maaşlara yansıtılacağı çalışmalar sonucunda belli olacak.

ORANSAL ARTIŞ DA GÜNDEMDE
Emeklilere iyileştirme için gündeme gelen bir formül de yüzdelik artış. Bu yıl emeklilere yapılan iyileştirmelerde bu formül uygulanmıştı. Ortaya çıkan zam oranlarına bir ilave yapılmıştı. Yine benzer bir düzenlemenin yapılabileceği konuşuluyor. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtiliyor. Başkan Erdoğan'a sunulacak formüllerden birinin de oransal artış olması bekleniyor. Oransal artış konusunda karar verilmesi halinde, Ocak ayının beklenmesi de şart olmayacak. Belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilecek.

TABAN AYLIK FORMÜLÜ
Emeklilere yönelik çalışmalarda ele alınacak konulardan biri de taban aylık olacak. Halen en düşük emekli aylığı ödemesi 7 bin 500 lira. Bu tutarın yükseltilmesi de masaya yatırılacak. Asgari ücret 8 bin 606 lira seviyesindeyken taban emekli aylığı 7 bin 500 liraydı. Temmuz'da net asgari ücret 11 bin 402 liraya yükselirken, en düşük emekli aylığı ödemesi aynı kaldı. Asgari ücret ile taban emekli aylığı arasındaki artıştan önceki oranın korunması kararı alınabilir. Bu durumda düşük emekli aylığı ödemesi 10 bin lira seviyesine yükselebilecek.

NE ZAMAN UYGULANACAK?
Emeklilere ilişkin iyileştirme yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecek. Meclis de Ekim ayında açılıyor. Bu nedenle emeklilerin gelirini artıracak düzenleme en erken Ekim ayında Meclis'e taşınacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yapacağı çalışma Başkan Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Hem artışın hangi yöntemle ve ne kadar olacağı hem de ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda son kararı Başkan Erdoğan verecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN