Milyonlarca emeklinin maaş zammı için ilk ipucu geldi: Enflasyon oranları aylık artışını belirleyecek

Milyonlarca emeklinin maaş zamları enflasyona endeksli. Burada 6 aylık enflasyon oranları belirliyor ve refah payı bunun üzerinden yapılıyor. Bu yüzden her açıklanan enflasyon emekliler için yeni bir hesap anlamına geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2023 Güncelleme 14 Ağustos 2023, 01:27
Milyonlarca emeklinin maaş zammı için ilk ipucu geldi: Enflasyon oranları aylık artışını belirleyecek

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 16 milyon emekli ve dul-yetim maaşı alan hak sahipleri her yıl iki kez maaşlarında artış görüyor. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan bu artışları ise enflasyon belirliyor.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNDE KRİTİK GÜN I VİDEO

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için artış 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor. Memur emeklileri için ise toplu sözleşme artışı ile birlikte bir önceki zam oranının üzerinde oluşan enflasyon da maaşlara ekleniyor. Refah payı ve taban maaş uygulamaları ile bu oranlar yukarıya çekiliyor.

İLK ORAN AÇIKLANDI
TÜİK tarafından açıklanan Temmuz enflasyon rakamı ve Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini zamlarla ilgili ipuçlarını da gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz ayı enflasyonunun yüzde 9.49 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Geriye 5 aylık enflasyon verisi kaldı. Emekliler enflasyon zammının oranını, son verinin açıklanacağı 3 Ocak'ta öğrenecek. Ancak ipuçları da var.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58 olarak güncelledi. Bu tahmin gerçekleşirse, bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yani SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 31.92 olarak gerçekleşecek. Yüzde 58 oranındaki tahmine göre yapılan hesaplamada 6 aylık enflasyonun yüzde 31,92 olacağı görülüyor.



ENFLASYON ARTIŞI HESAPLANDI
Buna göre de SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 6 aylık enflasyon artışı 31,92, Emekli sandığı emeklilerinin ise yüzde 6'nın üzerinde oluşan farkları ise 25,92 olacak. Bunun üzerine Ağustos ayında belirlenecek olan Ocak toplu sözleşme artış oranı da eklenecek.

ARA ZAM OLUR MU?
Emekliler için enflasyon artışlarının dışında ek iyileştirmeler yapılması da bekleniyor. Hatta Ekim ayında Meclis açıldığında bir seyyanen artış düzenlemesinin geleceği de kulislerde konuşuluyor. Ancak Ocak ayında enflasyon artışının dışında bir refah payı da eklenebilecek. Ayrıca halen ek ödeme dahil 7 bin 500 lira olan taban emekli aylığı ödemesi de yapılacak çalışmalar kapsamında masaya yatırılacak. Böylece en düşük maaş yükselmiş olacak.



REFAH PAYI EKLENİYOR
Son olarak Ocak ayında 15 puan refah payı eklenmiş ve maaş artışı 15'den yüzde 30'a çıkmıştı. Temmuz ayında da SSK ve Bağ-Kur7luya 5.23, memur emeklisine ise 7.45 puan refah payı eklenerek yüzde 25 zam yapıldı. Refah payı eklenmesine rağmen asıl belirleyici olan ise enflasyon rakamları. Dolayısıyla Ocak ve Temmuz aylarında açıklanan 6 aylık enflasyon oranı hem SSK ve Bağ-Kur hem de Emekli Sandığı emeklilerini yakından ilgilendiriyor. Bu yüzden de her ay açıklanan enflasyon verisi yeni bir hesabı ve 6 aylık oran için tahminleri beraberinde getiriyor.



2023'TE EK ARTIŞLAR YAPILDI
Bu yılın Ocak ayında SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zam oranı bir önceki 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 15.40 çıkmıştı. 14.60 puanlık ek iyileştirmenin bu orana eklenmesiyle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 30'a yükseltilmişti.

Ayrıca en düşük emekli aylığı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Nisan ayı ödeme dönemi itibariyle ise taban aylık ödemesinde bir iyileştirme daha yapılmış, en düşük ödeme 7 bin 500 lira olarak belirlenmişti. Temmuz ayında da yüzde 19.77 çıkan zam oranı yüzde 25'e yükseltildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN