14 ayın en düşük enflasyonu

Enflasyonda düşüş ivmesi sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Mart'ta yüzde 2.29 ile 2.86 olan piyasa beklentisinin altında arttı. İşte sizler için derlediğimiz 4 Nisan tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2023 Güncelleme 04 Nisan 2023, 06:59
14 ayın en düşük enflasyonu

İÇİNDEKİLER

Enflasyonda düşüş ivmesi sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Mart'ta yüzde 2.29 ile 2.86 olan piyasa beklentisinin altında arttı. Şubat'ta yüzde 55.18 olan yıllık enflasyon ise Mart'ta yüzde 50.51 ile son 14 ayın en düşük seviyesine geriledi. Kasım 2022'de yüzde 84.39 olan yıllık enflasyonda 4 ayda yaşanan düşüş 33.8 puan oldu. Üretici Fiyatları Endeksi'nde de düşüş Mart'ta hızlandı. Yüzde 0.44 ile ÜFE'de son 7 yılın en düşük Mart ayı artışı gerçekleşirken, yıllık artış ise yüzde 62.45 ile 16 ayın en düşük seviyesinde oldu. Mart'ta aylık bazda en fazla artış yüzde 6.30 ile eğitim grubunda görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin ve milletin menfaatlerini bütüncül bir anlayışla gözeterek ilerlediklerini belirterek, "Üretim ve istihdam kaybına yol açmaksızın kararlılıkla adımlarımızı atmaya devam edecek, enflasyonu tedrici ve kalıcı bir şekilde indireceğiz" dedi.



HEM KARAVAN HEM TEKNE
Yeni Zelanda merkezli Dreadnort Boat, hem karavan hem tekne işlevi gören POD'unu tanıttı. Şirket, 61 bin dolardan başlayan yapının afet barınağı, taşınabilir ofis, karavan ve yüzen ev olarak kullanılabileceğini açıkladı.



İŞÇİYE TEKLİF ZAMANI
Kamuda 700 binden fazla işçinin ücretlerine yapılacak zammın belirleneceği görüşmeler kapsamında, işçi ve işveren kesimi yarın bir araya gelecek. TÜRKİŞ ve HAK-İŞ'in işçi kesimini temsil ettiği görüşmelerde, gözler, işverenleri temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'na (TÜHİS) çevrildi. İşçi tarafının taleplerine karşı TÜHİS'in, yarın yapılacak görüşmede ilk teklifini masaya getirmesi bekleniyor. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak taleplerinde 'aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi' yer alıyor.

İZMİR-ANTALYA 3 SAATE İNECEK
Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, karayolu yatırımları sayesinde iş gücü, akaryakıt ve diğer tasarrufların ekonomiye yıllık 22.5 milyar dolar fayda sağladığını belirterek, "8 bin 524 kilometrelik doğubatı akslarının yüzde 91'ini, 12 bin 146 kilometrelik 18 adet kuzey-güney aksının yüzde 89'luk bölümünü tamamladık" dedi. Marmara ile Akdeniz Bölgesi'ni birbirine bağlayacak Aydın-Denizli Otoyolu'ndaki yapım çalışmalarının sürdüğünü belirten Karaismailoğlu, "Bunun devamına Denizli-Burdur ve Burdur-Antalya otoyollarını planlıyoruz. Bu otoyolların da tamamlanmasıyla 6-7 saat süren İzmir ile Antalya arasındaki yolculuk 3 saatlik bir seyahat süresine inecek" diye konuştu.

HASAR ÖDEMESİ 10 MİLYARI AŞTI
Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) deprem bölgesindeki sigortalılara ödediği tazminat tutarı 10 milyar lirayı aştı. DASK'tan yapılan açıklamada, ulaşan hasar ihbar sayısının 433 bin 837, ödenen tazminat tutarının da 10 milyar 174 milyon 145 bin liraya ulaştığı belirtilerek, "Yeni başlatılan hizmet ile sigortalılarımızın hasar tazminatlarını bankadan tahsil etmeleri için gereken ve cep telefonlarına SMS ile gönderilen ödeme şifrelerini artık e-Devlet Kapısı üzerinden de öğrenebileceklerini hatırlatmak isteriz" denildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN