İş öğrenen gence ayda 9.357 TL! İŞKUR ödemeleri artırdı! Kim, ne kadar alacak?

İŞKUR’un işbaşı eğitim programlarına katılanlara ödenen harçlık günlük 163,59-359,90 lira aralığına çıktı. Gençler bu programlarla aylık 9 bin 357 liraya varan ödemeden yararlanıp, işe kavuşabilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2023 Güncelleme 28 Mart 2023, 06:59
İş öğrenen gence ayda 9.357 TL! İŞKUR ödemeleri artırdı! Kim, ne kadar alacak?

İÇİNDEKİLER

Gençler iŞKUR'un işbaşı eğitim programları ile iş tecrübesi kazanıyor, eğitim süresince harçlık alıyor, ardından da istihdam imkanı elde ediyor. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara yapılan günlük ödeme bu yıl değişti.



Programlara katılanlardan iş arayan statüsündeki vatandaşlara 327,18, öğrencilere 245,38, işsizlik ödeneği alanlara 163,59 lira günlük ödeme yapılıyor.



Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda ise günlük ödeme 359,90 liraya ulaşıyor.



3-9 AY UYGULANIYOR
İşbaşı eğitim programları bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerlerinde en fazla 6, diğer sektörlerde 3 ay devam ediyor.



18-29 arası gençlerin katılabildiği siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlardaki programlar ise en fazla 9 ay olarak uygulanıyor.



Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenlenebiliyor.



İşbaşı eğitim programları, günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla planlanabiliyor.



SAĞLIK PRİMİ İŞKUR'DAN
Bu programlara katılan gençler günlüğü 359,90 liradan ayda (26 gün) 9 bin 357 lira ödeme alabiliyor. Ayrıca genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi program süresince İŞKUR tarafından karşılanıyor. İşbaşı eğitim programlarına katılmak isteyenler Çalışma ve İş Kurumu şubelerinden ya da İŞKUR E-Şube üzerinden başvurabiliyor.



İŞTE GÜNLÜK ÖDEMELER



KATILIM İÇİN NELER GEREKİYOR?
İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak,
15 yaşını tamamlamış olmak,
İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,
Emekli olmamak,
Programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak,
Kurumca aynı meslekte düzenlenen kurs/programı tamamlamamış olmak,
Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak,
İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartlarının sağlanması gerekiyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN