Ev sahipleri dikkat! Kira gelir beyanı için süre 31 Mart’ta doluyor

Kira gelir beyanı için süre 31 Mart’ta doluyor. İstisnadan yararlanmak için zamanında beyanname verilmesi gerekiyor. Öte yandan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükellefler tarafından gereken beyannameler, 15 Ağustos'a kadar sunulabilecek ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler 31 Ağustos tarihine kadar ödenebilecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2023 Güncelleme 28 Mart 2023, 06:59
Ev sahipleri dikkat! Kira gelir beyanı için süre 31 Mart’ta doluyor

İÇİNDEKİLER

Kira geliri elde eden ev sahiplerinin beyan dönemi için 4 gün kaldı. Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 döneminde konuttan 9 bin 500 bin, iş yerinden ise 70 bin liranın üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak. Ayrıca zamanında verilmeyen beyanname için verginin bir katı tutarında ceza kesiliyor. Kira gelir beyanında iki yöntem uygulanıyor. Kira geliri elde edilen gayrimenkul üzerinde masraf yapanlar ya da kendisi başka bir evde kirada oturanlar bunları vergi matrahından düşebiliyor. Mükellefler götürü yöntemini seçtiklerinde otomatik olarak yüzde 15 oranında indirim uygulanıyor. Beyannamelere e-Devlet ve gib.gov. tr üzerinden hazır beyan sisteminden ulaşılıyor.

İLK TAKSİT DE ÖDENECEK
Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden verginin birinci taksitinin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor. Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet, telefon bankacılığı ve mobil bankacılıktan ödeyebiliyor.

DEPREMZEDE İÇİN SÜRE UZATILDI
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükellefler tarafından gereken beyannameler, 15 Ağustos'a kadar sunulabilecek ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler 31 Ağustos tarihine kadar ödenebilecek.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN