Barınma seferberliği! İş dünyası konteyner kentler için düğmeye bastı

Asrın felaketinin ardından 10 ilimizdeki vatandaşların barınması için seferberlik başlatıldı. İş dünyası konteyner kentler için düğmeye bastı. İşte habere ilişkin detaylar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Şubat 2023 Güncelleme 14 Şubat 2023, 06:58
Barınma seferberliği! İş dünyası konteyner kentler için düğmeye bastı

İÇİNDEKİLER

✖ BAYKAR: Kalıcı barınma ihtiyacının çözümü için AFAD ile koordineli şekilde bin konut bağışladı. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Kahramanmaraş'ta inşa ettireceği 520 konteyner için bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.
✖ LİMAK: Toplam 4 bin kişinin barınabileceği konteyner kent kurulumuna başladı. Konteyner kentler yaklaşık 2 hafta içinde altyapıları ile birlikte tamamlanacak.
✖ RÖNESANS HOLDİNG: Malatya'ya ulaştırdığı 150 konteynerin kurulumuna Malatya Erman Ilıcak Fen Lisesi yanındaki 6.5 dönümlük arazide başladı.
✖ MÜSİAD: Kahramanmaraş'ın Elbistan bölgesinde depremden etkilenen vatandaşlar için bin tane konteyner evi bulunan tefrişatlı
konteyner kent kuracak.
✖ BTSO: Bölgeye yönelik gıda ve sıcak yemek desteği için çalışmalarını sürdüren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, iş dünyasının katkılarıyla ayrıca deprem bölgesine bin konteynerlik kent kurulması için harekete geçti.

KATAR İLK PARTİYİ YOLLADI
Katar Dışişleri Bakanlığı, 10 bin konteyner ev göndereceklerini duyurmuştu. Depremzedeler için taahhüt edilen konteyner evlerin ilk bölümü Türkiye'ye gönderildi. Dün çıkan ilk kargo gemisiyle 306 adet konteyner evin yollandığı ifade edildi.



YARDIM KÖPRÜSÜ
Türk sanayicileri afetzedelere yardım için başlatıan seferberliğe ortak oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda sanayicilerin oluşturduğu yardım koridorunda, önem sırasına göre malzeme ve ekipmanlar deprem bölgesine ulaştırılıyor. 1 milyonun üzerinde battaniye bölgeye gönderildi. 10 bine yakın jeneratörün büyük çoğunluğu bölgede dağıtıldı.



3 BİN AİLE YAŞAYACAK
Depremler sonrası 2 bin 336 gönüllüsüyle afet bölgesinde yer alıp tüm imkanlarını seferber eden Kalyon Holding, Gaziantep'in İslahiye ilçesine 3 bin kişilik konteyner kent kuruyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, güneş panellerinin de kurulmasıyla kendi kendine yetebilen ekolojik bir kente dönüşecek olan Kalyon Konteyner Kent'te 450 metrekarelik çocuk oyun alanı, çamaşırhane, yemekhane, kreş ve mescit ile birlikte idari ofisler ve saatte 1.000 adet ekmek üretme kapasiteli bir fırın hazır olacak. Holding bünyesinde özellikle Kalyon Konteyner Kent için gerekli olan eşya ve malzemelerin temini amacıyla bir yardım kampanyası da başlatıldı.

DEPREM BAĞIŞINA VERGİ İNDİRİMİ
AFAD ve Kızılay'a yapılan nakdi bağışların tamamı vergi tutarından indirilebilecek. Hem işletmeler hem de kira geliri, ücret geliri, faiz geliri olan vatandaşların yaptığı bağışlar, vergiye tabi kazançlardan indirilebilecek. Bağış ve yardımların tamamının kazançtan indirilebilmesi için, yardımın Cumhurbaşkanı tarafından alınan yardım kararı dolayısıyla açılan hesaplara yapılması gerekiyor. Vergi beyan ve ödeme süreleri uzatılırken, vergi mükelleflerinin borçları faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlendirilecek.

HASAR İHBARINDA SÜRE KISITLAMASI YOK
Doğal Afet Sigortaları Kurumu, 10 ilde kurduğu mobil ofislerle depremden etkilenen vatandaşlara en hızlı şekilde hizmet vermeye başlarken, dün itibariyle gelen hasar ihbarı 95 bin 27 oldu. Yıkıldığı tespit edilen binalarda sigortalı ihbarı beklenmeden hasar ödemesi yapılacak. Zorunlu deprem sigortası poliçesi sahiplerinin hasar bildiriminde bulunmasında bir zaman sınırlaması bulunmuyor. DASK'tan yapılan açıklamada, bildirme süresinin beklenmeyeceği ve hasarlı evlere ödeme yapılacağı vurgulandı.

33 BİN BİNA ACİL OLARAK YIKILACAK
Çevre, Şehircilik Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 il dahil toplam 13 ilde yürütülen hasar tespit çalışmalarında şimdiye kadar 236 bin 410 binada yer alan 1 milyon 279 bin 576 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yapıldığını bildirdi. Yürütülen çalışmalar ile 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğunun tespit edildiği belirtildi. 6 bin 849 binada bulunan 46 bin 640 bağımsız birimin orta hasarlı olduğu görüldü.

KÜRESEL DAYANIŞMA
Küresel iş dünyası, depremlerden etkilenen bölgelere yardım eli uzatmaya devam ediyor.
✔ ALLIANZ: 6 milyon euro bağışladığını açıkladı. Ayrıca çalışanların bağışlarına 1 milyon euro katkı yapacağını belirtti.
✔ AMAZON: 500 bin dolar bağışta bulundu.
✔ BAYER: 1.5 milyon euroluk acil durum fonu sağladı. Ayrıca Türkiye'ye 1 milyon euro bağış yaptı.
✔ CHEVRON: Afet yardımı için 1 milyon dolarlık kaynak ayırdı.
✔ HYUNDAI: 450 bin dolar değerinde ekipman ve günlük ihtiyaç desteğinde bulundu. 50 bin dolar değerinde acil durum kurtarma ekipmanı sağladı. ✔ MERCEDES-BENZ: Alman Red Cross'a (GRC) depremzedeler için 1 milyon euro bağışlayacağını açıkladı.
NOVARTIS: İnsani yardım için 1 milyon dolarlık bağış yaptı.
✔ SAMSUNG: 3 milyon dolar nakdi ve ayni yardımda bulunma kararı aldı.
✔ SIEMENS: 1 milyon euro bağışta bulundu.
✔ BOEING: Türk Kızılay'a 500 bin dolar bağışta bulunma kararı aldı.
✔ VOLKSWAGEN: Türkiye ve Suriye'deki deprem bölgelerine acil yardım için 1 milyon euro bağışladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN