2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, ‘kültür başkentliği’ unvanını Şuşa’ya devretti

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, ‘kültür başkentliği’ unvanını Azerbaycan Şuşa’ya devretti. Bursa Belediye Başkanı Aktaş, ‘Şehrimizi, ülkemizi en güzel şekilde tanıttık’ dedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Aralık 2022 Güncelleme 11 Aralık 2022, 06:52
2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, ‘kültür başkentliği’ unvanını Şuşa’ya devretti

İÇİNDEKİLER

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanıyla son 1 yıldır düzenlenen birbirinden farklı etkinliklerle Türk dünyasının kalbinin attığı Bursa, başkentlik unvanını Azerbaycan'ın Şuşa kentine devretti. TÜRKSOY'un 38. Daimi Konsey Toplantısı'nda alınan kararla Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Bursa, 1 yıl boyunca yurt içi ve yurt dışında düzenlediği etkinliklerle Türk kültür sancağını başarıyla dalgalandırdı. TÜRKSOY'un Bursa'da yapılan 39'uncu Daimi Konseyi'nde alınan kararla başkentlik unvanı Azerbaycan'ın Şuşa kentine geçerken, kutlu emanet bir devir teslim töreniyle Bursa'dan Şuşa'ya geçti. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gala yemeği ve fotoğraf sergisi ile başlayan devir teslim törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Vali Yakup Canbolat, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, Gagavuzya Kültür Bakanı Mariya Maruneviç ile çok sayıda davetli katıldı.



KARDEŞLİĞİMİZ DAİM OLSUN
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz yıl Hiva'dan aldıkları emaneti büyük bir gururla Şuşa'ya teslim etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Emaneti aldıkları ilk günden itibaren Türk dünyasını temsil eden pek çok etkinliğe imza attıklarını dile getiren Aktaş, "Hem şehrimizi hem ülkemizi en güzel şekilde tanıttık. Dostluğumuz, kardeşliğimiz, birlik ve beraberliğimiz daim olsun" dedi.



YENİ BİR SOLUK GETİRDİ
Türksoy Genel Sekreteri Raev "Bursa, bu özel unvanı sadece taşımakla kalmadı, örnek teşkil edecek pek çok adım atarak, Türk Dünyası Kültür Başkenti programına yeni bir soluk getirdi. Bayrağı Karabağ'ın incisi, 2023 Türk Dünyası Kültür Başkentimiz, can Azerbaycanı'mızın Şuşa şehrine devredeceğiz" derken, Bakan Yardımcısı Çam ise şöyle konuştu: "Bursa'nın anlamlı bir şekilde manevi ve tarihi yükü var. Sadece Orta Asya'da değil Balkanlar'da özellikle Bursa'nın çok önemli izleri var. Balkanlar'ın da Bursa'da çok özel izleri var." Bursa Valisi Canbolat da Türk dünyasına başkentlik yapmanın, ortak mirasa sahip çıkmanın ve binlerce yıllık kadim dostları, kardeşleri Bursa'da ağırlamanın her zaman nasip olmayacak büyük bir şeref olduğunu vurgulayarak, "Hem vazifemizi en güzel şekilde ifa ettiğimiz için hem de başka bir babayiğide teslim ettiğimiz için mutluyuz. Şuşa, emanetin hayırlı başkentliğin kutlu olsun" ifadesini kullandı.



KADINLARA ÖZEL UYGULAMA
Bursa'da 'gençlere yönelik' faaliyetleri Büyükşehir Gençlik Kulübü mobil uygulaması çatısı altında toplayarak üyelerine avantajlı fırsatlar sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, benzer uygulamayı şimdi de kadınlar için hayata geçirdi. 'Kadınız Biz' Büyükşehir Belediyesi Kadın Kulübü mobil uygulaması; 'Fikir Sandığı' bölümüyle fikirleriyle kent yönetimine katılmalarına imkan sağladığı kadınlara 'Uzmanına Yaz' ve 'Kadın Danışma Merkezleri' bölümleriyle sorunlara uzmanından cevap bulma imkanı tanıyor. Uygulamanın 'Mutluluk Köprüsü' bölümü ile kullanılmayan eşyaların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması sağlanırken, 'Fırsatlar' modülü sayesinde de kadınlar anlaşmalı mağaza ve işyerlerinden indirim kazanıyor. Uygulamaya üye olanlar, indirimleri yine uygulama üzerinden sokak hayvanları için 'mama başta olmak üzere' birçok sosyal projede değerlendirebiliyor. KADES başta olmak üzere GoBursa, Gençlik Kulübü, Bursa Kart Mobil ve BUSKİ uygulamalarına da kısa yoldan erişim imkanı sağlayan uygulamayı kullananlar, paylaşım, beğeni ve yorumlarıyla kazandıkları puanları da sanal markette gönüllerince harcayabiliyor. 'İyilik Hareketi' modülü ile kadınların sosyalleşmelerine imkan sağlanırken, ilk iyilik hareketi 10 Aralık'ta Dağcılık Federasyonu işbirliğiyle yapılacak doğa yürüyüşü ile başlayacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursalı sanatçı Ceyda Düvenci'nin sunumuyla tanıtılan mobil uygulamayı ilk indiren 10 bin kişiye kent içi ulaşımda geçerli 10 binişlik Bursakart ve çekilişle belirlenecek 160 aileye de sosyal tesislerde yemek ikramı müjdesi verdi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN