Yabancının Türkiye’ye gelmesine teşvik

Son dakika haberi! Ekonomi yönetimi, açıklanan önlemler paketiyle yabancı yatırımcıların TL'ye erişiminin de önünü açtı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yurtdışı yerleşiklere tahsisli swap imkânının getirilmesi konusunda adım atacağını duyurdu. Buna göre, TL'yi açığa satış imkânı olmayacak şekilde taahhüt ile gelen yatırımcılara TL'ye erişim kolaylığı sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de dün yaptığı açıklamada, "Türkiye yabancı yatırımcılar için ilgi odağı olmaya devam edecek" dedi.

Giriş Tarihi 11 Haziran 2022, 09:58 Güncelleme 11 Haziran 2022, 09:58
Yabancının Türkiye’ye gelmesine teşvik

İÇİNDEKİLER

Ekonomi yönetimi, açıklanan önlemler paketiyle yabancı yatırımcıların TL'ye erişiminin de önünü açtı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yurtdışı yerleşiklere tahsisli swap imkânının getirilmesi konusunda adım atacağını duyurdu.

Buna göre, TL'yi açığa satış imkânı olmayacak şekilde taahhüt ile gelen yatırımcılara TL'ye erişim kolaylığı sağlanacak. Yabancı yatırımcıların TL'ye erişimine uzun süredir aleyhte pozisyon alma ihtimaline karşılık sınırlama getirilmişti. Bu kararla BDDK çeşitli kurallara bağlı olacak şekilde yurtdışına TL sağlanmasının önünü açmış oldu. Tahsisli swap vadesinin en az bir yıl olacağı, Türk varlıklarını beğenip Türkiye'ye yatırıma gelmek isteyen yabancı yatırımcıların, kur riski almadan ülkede kalmasını sağlayacağı belirtiliyor.

SPK DA ADIM ATTI
Yurtdışı yatırımcılara göz kırpan bir diğer adım da Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) geldi. Buna göre, yurtiçinde halka arz olacak şirketler, yabancı yatırımcıdan kaynak sağlarlarsa, sağladıkları kaynak büyüklüğüne göre, SPK'ya ödeyecekleri kayıt ücretinde yüzde 90'a varan indirim sağlayacak.

Sabah'ta yer alan habere göre, sağlanan bu kaynakla şirketler yurtdışı roadshow ve benzeri tanıtım faaliyetlerini finanse edebilecek. Böylece Türkiye'de halka açılacak şirketlerin hisselerini yabancı yatırımcıya daha kolay satmalarının önü açılacak. Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı kuruldu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandı. Emtia yatırımı için yurtdışına gitmek zorunda kalan yatırımcı artık işlemlerini buradan yapacak.

KREDİ BÜYÜMESİ YAVAŞLATILACAK
BDDK, kredi büyümesini yavaşlatmak için tüketici kredisine vade sınırı getirdi, kredi kartında asgari tutarı artırdı. 50 bin liranın altındaki tüketici kredileri için 36 ay vade korunuyor. Bunun üzerindeki kredilerde 50-100 bin TL arasına 24 ay, 100 bin TL üzerine ise 12 ay vade uygulanacak. Kart limitleri düşünülerek yapılan düzenleme ile asgari ödeme tutarı düşük (yüzde 20), 25 bin liranın üzerindeki kart limitleri için ise yüzde 40 asgari ödeme tutarı getiriliyor. Merkez Bankası da ticari kredilere yüzde 10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranının 20'ye çıkarıldığını duyurdu. Uygulama 8 Temmuz'da başlayacak.

NEBATİ: İLGİ ODAĞI OLACAĞIZ
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de dün yaptığı açıklamada, "Yurtdışı yerleşikler için düzenlenecek tahsisli swap enstrümanı ile yurtdışı yerleşiklerin, belirlenecek alanlarda kullanılmak üzere Türk Lirası cinsi varlıklara erişim imkânı genişletilecektir. Türkiye yabancı yatırımcılar için ilgi odağı olmaya devam edecek" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN