Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 83 ilacı geri ödeme listesine aldı

Tamamı yerli üretim 83 ilaç geri ödeme listesine alındı. Aralarında kanser, diyabet, hipertansiyon ilaçları var. İşte sizler için derlediğimiz 11 Haziran tarihli TAKVİM gazetesi ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Haziran 2022 Güncelleme 11 Haziran 2022, 06:58
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 83 ilacı geri ödeme listesine aldı

İÇİNDEKİLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemesi olmaksızın 3'ü kanser, biri demans, biri multiple skleroz, biri pulmoner hipertansiyon ve biri acil serviste hipertansif kriz ilacı olmak üzere 83 ilacı daha geri ödeme listesine aldı. Geri ödeme listesine dahil edilen tamamı yerli üretim olan 83 ilaç, kullanıldıkları tedaviler için yeni alternatifler ve erişim kolaylıklarını beraberinde getirdi. Vatandaşlar bu ilaçları SGK ile sözleşmeli eczanelerden temin edebilecek. Listeye ilave edilen 83 ilaçtan 12'si antibakteriyel, 7'si analjezik, 6'sı peptik ülser ve gastritte kullanılan ilaç, 5'i antidot, 5'i diyabet tedavisinde kullanılan ilaç, 5'i solunum sistemi ilacı, 4'ü mukolitik, 4'ü radyolojik görüntülemede kullanılan ilaç, 3'ü antineoplastik, 3'ü de topikal mantar ilacı.



TÜRKİYE SALGIN ÖNCESİNİ YAKALADI
Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı'nın (EUROCONTROL) 2-8 Haziran arasındaki verilerine göre Türkiye, günlük ortalama 3 bin 6 uçuşla salgın öncesi istatistiklerin yüzde 89'una ulaştı. Türkiye bu ortalamayla yüzde 85 olarak gerçekleşen Avrupa ortalamasının üzerinde yer alırken, İstanbul Havalimanı Avrupa'daki en yoğun ikinci havalimanı, THY ise en çok uçuş yapan üçüncü havayolu oldu.
Cevdet ÖZDEMİR



UÇURAN BALON
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, Mayıs ayında 75 bin turist sıcak hava balonlarıyla bölgenin doğal güzelliklerini gökyüzünden keşfetti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Kapadokya Üniversitesi Slot hizmet merkezi tarafından uygun hava koşulları sağlandığı günlerde uçuş izni verilen sıcak hava balonları Mayıs ayında 23 gün havalandı. Ocak-Mayıs dönemlerinde ise sadece 80 gün yapılabilen uçuşlarda yaklaşık 9 bin balon havalanırken, 180 bin yerli ve yabancı turist Kapadokya'yı havadan izledi.



İŞ YERİ KİRASINA ÜST SINIR ÇAĞRISI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Astronomik kira artışlarına çözüm için konutlarda yapılan yüzde 25'lik sınırlamanın iş yerlerine de getirilmesi gerekiyor" dedi. Covid- 19 salgını döneminin etkisini yeni yeni atlatan esnafın, yüksek kiralarla mücadele ettiğini söyleyen Palandöken, "Konuttaki kiracılar için sevindirici ve rahatlatıcı olan bu düzenleme esnafımız için de yapılmalı. Aynı avantaj esnafımız için sağlanmalı ve birkaç yıllığına devam ettirilmeli" diye konuştu.

İKİNCİ EL OTODA FİYATLAR ARTTI
Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 1.4 azalırken, fiyatlar da ortalamada yüzde 27 arttı. Motor tipine göre değerlendirildiğinde, satışlarda en yüksek pay 117 bin satış ve yüzde 62 payla dizel otomobillerin oldu. İkinci el online binek ve hafif ticari pazarında ilana çıkan araç adedi Mayıs'ta 323 bin 780 oldu. İlana çıkan araçların yüzde 58'i satıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN