Son dakika: Altın neden düşüyor? Tam, yarım, gram, çeyrek altın fiyatları neden düştü? Uzman yorumları....

Altın fiyatlarında cuma günü itibariyle düşüş yönünde bir hareket görülüyor. Cuma günü altının ons fiyatı ve dolar kurundaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 1,3 azalışla 777,4 liradan tamamlamıştı. Durum böyle olunca altın yatırımı olanlar fiyatların neden düştüğüne dair uzmanlar tarafından yapılan yorumları okuyor. Peki, altın neden düşüyor? Tam, yarım, gram, çeyrek altın fiyatları neden düştü? İşte uzman yorumları...

Giriş Tarihi 31 Ocak 2022, 15:49 Güncelleme 31 Ocak 2022, 15:49
Son dakika: Altın neden düşüyor? Tam, yarım, gram, çeyrek altın fiyatları neden düştü? Uzman yorumları....

İÇİNDEKİLER

Özellikle geçtiğimiz haftanın son günlerinden bu yana altın fiyatlarında hareketlilik yaşanıyor. Fiyatlarda cuma gününden itibaren yaşanan düşüş dikkatleri üzerine çekti. Bu kapsamda düşüşün nedeni merak ediliyor. Peki, altın neden düşüyor? Tam, yarım, gram, çeyrek altın fiyatları neden düştü? Uzman yorumları nelerdir? İşte merak edilenler...

ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR?

İslam Memiş FED'in son açıklamasını değerlendirerek altın fiyatlarıyla ilgili konuştu. Fed'in kararları piyasaları çok fazla etkileyecekken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, katıldığı yayında Gram Altın/TL fiyatlarını şöyle yorumladı:

"Fed'e kadar 780 TL-820 TL aralığını takip etmelerini söylemiştim. Yine Fed'e kadar bu bant aralığını geçerliliğini korudu. Altında ne 780 TL aşağısına sarkmalar gördük Ocak ayında ne de 820 TL seviyesinin üzerine ataklar gördük. Bu bant aralığında kaldı ama dolar kurundan çok etkilendiği için biraz daha zikzaklar çizmeye devam ediyor. Yani bir noktada aslında doları takip ettiğini söyleyebiliriz.

Gram Altın/TL fiyatında kısa vadeli olarak ben bir düşüş öngörümü devam ettiriyorum. Özellikle Şubat ayında Türkiye'de 10 milyar dolarlık bir bozdurum süreci var. Bu da dolar kurunda bir düşüşü gündeme getirebilir bu da Gram altın/TL'de düşüş ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir. Şubat için 750 TL devamında 720 TL seviyesini bekliyorum. Ama orta vadeye baktığımız zaman Gram Altın/TL fiyatı 1000 TL seviyesinin üzerine kırabilir ve yıl için bu yükselişlerini 1450 TL seviyelerine kadar yükseltebilir. Bu öngörümü ben ons altına hem de dolar kurundaki desteğe bağladığımı söyleyebilirim."

ANALİSTLERİN DEĞERLENDİRMELERİ

Analistler, şahinleşen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasının altının ons fiyatını baskılamayı sürdürdüğünü ifade etti.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde 2021 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve ABD'de Chicago PMI ve Dallas Fed imalat endeksi verilerinin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan altının ons fiyatı için 1.760 doların destek 1.810 doların direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.