Engelliye ayda 1.298 TL! Memur maaş katsayısındaki artış engelli aylığını yükseltti

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde 2030 engelsiz vizyon programı çerçevesinde engelli vatandaşların önü açılıyor. 18 yaş üstü, yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlara engelli aylığı veriliyor. İşte sizler için derlediğimiz 29 Ocak tarihli ekonomi haberleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Ocak 2022 Güncelleme 29 Ocak 2022, 07:00
Engelliye ayda 1.298 TL! Memur maaş katsayısındaki artış engelli aylığını yükseltti

İÇİNDEKİLER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde 2030 engelsiz vizyon programı çerçevesinde engelli vatandaşların önündeki engeller birer birer kaldırılıyor. 18 yaş üstü, yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlara engelli aylığı veriliyor. Yeni yılla birlikte memur maaş katsayısındaki artış aylık tutarlarını yükseltti. Yüzde 40-69 engelli vatandaşlara 865 lira ödenirken, yüzde 70 ve üzeri engeli bulunanlara ise bin 298 lira aylık ödemesi yapılacak. Engelli bireylere hizmet vermekte olan resmi yatılı bakım ve rehabilitasyon merkezi sayısı 2002'de 21 iken, bu sayı 2021 itibarıyla 104'e ulaştı. Evde bakım yardımından yararlanan kişi sayısı 2007'de 28 bin 583 iken, bu sayı yaklaşık 18 kat artarak 2021'de 535 bin 700'e ulaştı. 2021 yılı itibariyle ücretsiz seyahat kapsamında Aile Bakanlığı'nca 1 milyar 224 milyon lira ödenek aktarıldı.
Fatma GÖKSU



TOGG GÜZEL BAŞARI
Sedan modelini Las Vegas'tan dünyaya tanıtan TOGG, CES 2022 fuarının en iyi 20 markasından biri seçildi. TOGG, Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2022'nin en iyi 20 markasından biri seçildi. TOGG'un sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Sektörünün saygın yayını Exhibitor, 2 bin 300 katılımcı arasından 'CES'in En İyi 20 Markası'ndan biri olarak TOGG'u seçti" ifadelerine yer verildi. Tüketici elektroniği denilince akla ilk gelen uluslararası fuarlardan CES, iki yıl aradan sonra yeniden fiziksel olarak kapılarını ziyaretçilere açmış ve TOGG da burada yerini almıştı.



2.300 FİRMA KATILDI
ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES 2022'ye 100'ü aşkın ülkeden 2 bin 300 firma katılmıştı. CES 2022'nin ilk günü Türkiye'den de heyecanla takip edilmiş, TOGG sedan gövde tipine sahip konsept modelini ilk kez CES 2022'de sergilemişti.



METAV'ARSA' DEĞİL GERÇEK
Metaverse üzerinden gayrimenkul alışverişi çılgınlığı ve riskleri son dönemde gündeme otururken, gerçek dünyada da tuzaklar arsa almak isteyenleri bekliyor. Büyük kentlerde artan ev fiyatları yatırım yapmak isteyenleri arsa ve tarlalara yöneltirken; 'hisseli tapu', 'irtifak hakkı' gibi terimleri bilmeyen ve satış işlemi sırasında yeterince araştırmayanlar, çeşitli mağduriyetlerle karşı karşıya kalabiliyor. En çok mağdur olunan konuların başında ise satın alınan arazinin imar planının olup olmaması ve hisse durumu geliyor. Arsa üzerinde imar planı olsa bile herhangi bir çalışma olup olmadığını ve ruhsat verilip verilmediğini kontrol etmek gerektiğini belirten uzmanlar, "Arsa üzerinde özellikle bir kamu kurumunun bir irtifak hakkı tesisi kurulmuş mu buna da bakılması şart. İnsanlar, hisseli ne demek müstakil parsel ne demek bilmeden alışveriş yapıyor. Burada da birtakım sıkıntılar ortaya çıkıyor" diyor.

PROJESİ OLANA 200 BİN TL
Bugün sayısı 30 bini geçen kooperatiflere hibe desteği yağıyor. Proje başvurularına 200 bin liraya kadar karşılıksız destek veriliyor. Bu tutar hizmet alımlarında 30 bin, nitelikli personel istihdamında yıllık 1 personel için 30 bin, 2 personel için de 60 bin lirayı buluyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı kapsamında 2020-2021 yıllarında kooperatiflere aktarılan hibe desteğinin 28.5 milyon lirayı aştığını söyledi.
Hazal ATEŞ

TURİST SAYISI 30 MİLYONU AŞTI
Türkiye'ye Coronavirüs gölgesinde geçen 2021 yılında gelen turist sayısı belli oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, 2021'de Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının 30 milyonu geçtiğini duyurdu. Turizmciler bu yıl da 45 milyon ziyaretçi ve 35 milyar dolar turizm geliri hedefliyor.

EMLAK SÖZLÜĞÜNÜ BİLİN
Hİsseli tapu: Birden fazla kişinin sahip olduğu belgeye deniliyor.
Hisse tevhidi: Bir taşınmaz mal üzerinde hissesi bulunan bir kişinin aynı mal üzerinde yeniden bir hisseye sahip olması sonucunda mevcut iki hissenin birleştirilmesi işlemine verilen ad.
İfraz: Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın birden fazla parsel haline getirilmesine deniliyor.
Tevhid: Tapu kütüğünde kayıtlı birden fazla taşınmazın tek bir parsel haline getirilmesine deniliyor.

MTV İÇİN SON GÜN 31 OCAK
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) bu yıla ilişkin ilk taksit ile olumsuz hava koşullarından dolayı ertelenen KDV, damga vergisi, muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 31 Ocak Pazartesi günü sona erecek. MTV'nin ilk taksiti, www.gib.gov.tr internet sitesi, ve GİB Mobil uygulaması üzerinden 02.00-22.00 saatlerinde ödenebiliyor. Mükellefler, anlaşmalı bankaların kredi kartı, banka kartı ve banka hesabı aracılığıyla bu bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı ile mobil bankacılık yoluyla, PTT'den ve tüm vergi dairelerinden MTV ödemesi yapabiliyor.

1 MİLYON 250 BİN KİŞİYİ TAŞIDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Marmaray'ın yoğun kar yağışında İstanbul'un ulaşımını sırtladığını belirterek, "Kar yağışının yoğun olduğu 23-26 Ocak tarihlerinde Marmaray'la toplam 1 milyon 250 bin kişi taşındı. Bunun 628 bini vatandaşların hizmetine ücretsiz olarak sunulan saatler arasındaki taşımalarla gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

8.2 MİLYAR $ ÇÖZÜLDÜ KUR
Korumalı TL hesaplara ilgi her geçen gün artarken, dolarizasyonda da son yılların en büyük çözülmesi yaşanıyor. BDDK verilerine göre, 22 Aralık'ta 261.6 milyar dolar olan döviz tevdiat hesaplarının büyüklüğü, 25 Ocak'ta 253.4 milyar dolara geriledi. 1 ayda 8.2 milyar dolar azalan döviz hesaplarının büyüklüğü 7 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. TL mevduatta da tarihin en yüksek seviyesine ulaşıldı. 22 Aralık'ta 1 trilyon 833 milyar lira olan TL mevduat, 25 Ocak'ta 2 trilyon 28 milyar liraya çıktı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN