Son dakika: AGİ kalktı mı, kimlere verilecek? 2022 hangi çalışana ne kadar AGİ verilecek? Hesaplama nasıl yapılır?

Aralık ayının ortalarında açıklama yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılında uygulanacak asgari ücret miktarının 4.253 TL olduğunu duyurdu. Erdoğan ayrıca gelir ve damga vergisinin kalktığını da açıkladı. Yaşanan bu gelişmenin ardından hangi çalışanın ne kadar Asgari Geçim İndirimi alacağı merak ediliyor. Ayrıca AGİ'nin kaldırılıp kaldırılmadığı da merak konusu oluyor. Peki, AGİ kalktı mı, kimlere verilecek? 2022 hangi çalışana ne kadar AGİ verilecek? Hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 28 Aralık 2021, 16:31 Güncelleme 07 Ocak 2022, 15:09
Son dakika: AGİ kalktı mı, kimlere verilecek? 2022 hangi çalışana ne kadar AGİ verilecek? Hesaplama nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Asgari ücretin 4.253 lira olmasıyla birlikte akıllara AGİ ile ilgili pek çok soru takıldı. Milyonlarca çalışan konu hakkında yapılmış olan resmi açıklamaları takip ediyor. Merak edilen tüm soruların yanıtları belli oldu. Peki, AGİ kalktı mı, kimlere verilecek? 2022 hangi çalışana ne kadar AGİ verilecek? Hesaplama nasıl yapılır? İşte hesaplama işlemine dair bilgiler

AGİ KALKTI MI, KİMLERE VERİLECEK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamasında "Çok açık bir şekilde basitleştirerek AGİ aslında benzetmek için söylüyorum bir vergi iadesidir. Bir çocukluya, evliye, üç çocukluya bir vergi iadesidir. Biz vergiyi ortadan kaldırdığımız için onu peşin vermiş olduk. Dolayısıyla hiçbir kimse tereddütte olmasın. Vergi almadığımız için vergi iade etmiyoruz diyelim.

2 bin 825 liralık bir asgari ücret vardı ve bu AGİ ile birlikteydi. 4250 liranın içerisinde de AGİ var. Verdiğimiz asgari ücret içerisinde bu AGİ desteği artık herkese var. Oransal olarak asgari ücrete yansıdı." dedi.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ BEKAR, EVLİ HERKES İÇİN Mİ KALKTI?

Asgari geçim indirimi çalışanın aylık ücretinden kesilen gelir vergisinden yapılan bir indirim olup bu tutar çalışana ödeniyordu. En yüksek indirim tutarı her yıl ocak ayında aylık asgari ücretten kesilmesi gereken gelir vergisi tutarını aşamıyordu. Asgari ücretten vergi kesintisi kalktığı ve ücretlerin asgari ücrete kadarki kısmı vergiden muaf olduğu için buna bağlı asgari geçim indirimi uygulaması da sona eriyor. AGİ'nin kalkması nedeniyle ücrette bir azalma söz konusu olmayacak.

AYLIK GELİR VERGİSİ İSTİSNASI EN FAZLA NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretliler dışındaki çalışanlara yönelik vergi muafiyeti aylık net asgari ücretin (4253 lira) yüzde 15'i kadar olacak. Gelecek yıl için çalışanlara uygulanacak aylık gelir vergisi istisnası en fazla 638 lirayı bulacak.

EVLİ, ÇOCUKLU, BEKAR ÇALIŞAN AÇISINDAN ÜCRET VERGİSİNDE BİR FARK VAR MI?

Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançlardan kesilen verginin tamamı iade ediliyordu. Yeni sistemde asgari ücrete kadar olan kazançların tamamı vergi dışı kalması nedeniyle bu uygulama da sona erdi.

ÜCRET GELİRLERİNE UYGULANACAK GELİR VERGİSİ ORANI

32 bin liraya kadar olan kazançlar yüzde 15
32 bin lira ile 70 bin lira arasındaki kazançları yüzde 20
70 bin lira ile 250 bin lira arasındaki kazançlar yüzde 27
250 bin lira ile 880 bin lira arasındaki kazançlar yüzde 35
880 bin lira üzeri kazançlar yüzde 40