'11.11', 'Efsane Cuma', 'Siber Pazartesi' indirimleri başladı uyarılar arttı! İndirim oyununa dikkat

e-ticaret Kasım’da atağa kalktı. ‘11.11’, ‘Efsane Cuma’, ‘Siber Pazartesi’ gibi indirim kampanyalarıyla bu ay 60 milyar liralık satış beklenirken, tüketicilere de uyarılar geldi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Kasım 2021 Güncelleme 11 Kasım 2021, 09:10
’11.11’, ’Efsane Cuma’, ’Siber Pazartesi’ indirimleri başladı uyarılar arttı! İndirim oyununa dikkat

İÇİNDEKİLER

Kasım ayı dünyada olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret sektörü için hareketli geçecek. '11.11', 'Efsane Cuma', 'Siber Pazartesi' gibi indirim kampanyalarıyla ülkemizde 60 milyar lirayı bulan satış hedeflenirken, tüketiciler fırsatçılara karşı uyarı geldi.

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

■ 'Bilinçli bir tüketici' olarak, gerçekten ihtiyaç duyulan mal-hizmet belirlenerek sadece bu ihtiyaçları gidermek amacıyla alışveriş yapılmalı.

■ Alışveriş öncesinde arama motorlarında kısa bir ön inceleme yapın. Satıcı-sağlayıcının (açık ad ve adres, ticari unvan, sabit telefon numarası, vergi kimlik numarası, MERSİS kaydı, ETBİS kaydı, güven damgası akreditesi vb.) ayrıntılı bilgilerinin olup olmadığını, hatta satıcı-sağlayıcı hakkındaki şikayetleri ve bu şikayetlere ilişkin satıcısağlayıcıların müşteri destek planlarını inceleyin.

'ALMADAN ARAŞTIRIN'
■ Benzer mecralardan ürünün yaklaşık fiyatını araştırın.


■ Satıcı-sağlayıcılarca önce ürünlerin fiyatlarının yüksek bir miktarda artırılması, sonra ise bu fiyat üzerinden indirim yapılması sıklıkla rastlanan bir durum. Dikkatli olmak önemli. İlgilenilen ürünün önceki satış fiyatları araştırılmalı ve gerçekçi olmayan veya yüksek görünen indirimlere dikkatli yaklaşılmalı.


■ İnternet sitesinin adı, adres çubuğunda her zamanki gibi görünmüyorsa, site adı kontrol edilmeli.
Sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen sayfalara karşı dikkatli olunmalı.


■ Alışveriş yapılacak sitenin SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme gibi detaylara sahip olup olmadığına dikkat edilmeli.


■ Ön bilgileri görmeden veya ayrıntılı bir şekilde okumadan ödeme yapmamak da mağduriyeti önler. Satıcısağlayıcı unvanı, açık adresi, ayrıntılı diğer iletişim bilgileri, mal veya hizmetin ödenecek toplam tutarı, cayma hakkına ilişkin ayrıntılar ve hak arama yolları bu bilgilerden bazılarıdır.

'İNCELEME BAŞLATILDI'


Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Özel indirim günlerine ilişkin olarak Reklam Kurulu tarafından da resen incelemeler başlatılmıştır. Mesafeli sözleşmelere ilişkin olarak hak kaybına uğrayan tüketicilerimizin uyuşmazlıklarının çözümü için parasal sınırları da dikkate alınarak hakem heyetleri ya da tüketici mahkemelerine başvurmaları gerekmektedir" denildi.