SSK ve Bağ-Kur'luları sevindirecek haber! Başvurular 1 Kasım'da sona erecek: İşte hesaplı emeklilik için formül

SSK ve Bağ-Kur'luları sevindirecek haber...Emekli olmak için daha önce dondurulan prim günlerine ihtiyacı olan ve daha az ödemeyle bunları ihya etmek isteyenlere tanınan sürede sona yaklaşıldı. Başvurular 1 Kasım'da sona erecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ekim 2021 Güncelleme 14 Ekim 2021, 07:00
SSK ve Bağ-Kur’luları sevindirecek haber! Başvurular 1 Kasım’da sona erecek: İşte hesaplı emeklilik için formül

İÇİNDEKİLER

Borç yapılandırmasında başvuru süresi tamamlanıp sıra ödemelere gelirken, aynı yasa kapsamında dondurulmuş hizmet süresi olan Bağ- Kur'lulara tanınan ihya kolaylığı sürüyor.

Emeklilik için bu sürelere ihtiyacı bulunan Bağ-Kur'lular, 1 Kasım'a kadar başvurursa bu primlerini avantajlı şekilde ihya (canlandırma) edebilecek.

Kimler yararlanacak?


Daha önce prim tutarı yatırılmadığı için hizmet süresi dondurulan Bağ- Kur'lular, bu süreleri yeniden hizmet süresine ekletmek için başvurabilecek. Dondurulan günlerin tamamı yeniden kullanılabilecek.

Nasıl başvurulacak?


4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, ihya borçları için e-Devlet üzerinden veya bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne başvuru yapabilecek.

Şimdi ihya etmenin avantajı ne?
Normalde dondurulan hizmet süreleri, güncel değeri üzerinden (aylık bin 234 lira) ödenerek kazanılabiliyor.

Ancak yapılandırma yasasıyla sağlanan imkan sayesinde, ihya edilecek primlerde borçlu olunan tarihteki tutarlar baz alınıyor ve sadece enflasyon farkı ile güncelleme yapılıyor.

Böylece daha az ödemeyle dondurulan primler canlandırılabiliyor. Örneğin; Ocak 2009-Aralık 2010 arasındaki sigortası dondurulan Bağ- Kur'lunun ihya için 29 bin lira yerine 9 bin 200 lira ödemesi yetecek. Dondurulmuş primler geri kazanılacak, 20 bin lira cepte kalacak.

Ödeme ne zaman yapılacak?
İhya işlemi için hesaplanan ödemenin tamamının da 1 Kasım'a kadar yapılması zorunluluğu var.

Ne zaman emekli olunacak?
İhya işlemi yapanlar, eğer emeklilik şartlarını sağlıyorsa hemen başvurusunu yapıp emekli olabilecek.

Ölüm aylığı bağlatmak için de ihya yapılabilir mi?
Vefat eden Bağ-Kur'luların eğer dondurulmuş hizmet süreleri varsa, yakınları dul ve yetim aylığı için ihya başvurusu yapabilecek. Hak sahipleri bu şekilde ölüm aylığı bağlatabilecek.