Son dakika: Marketlerin fiyat tuzağına devletten kararlı adım! Süpermarket ombudsmanı geliyor

Son dakika haberi... Marketlerin fahiş fiyat tuzağına vatandaşların tepki göstermesinin ardından devlet harekete geçti. AK Parti, perakende düzenlemesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Düzenlemeye göre süpermarket ombudsmanları gelecek ve gücün kötüye kullanımı engellenecek.

Giriş Tarihi 06 Ekim 2021, 07:01 Güncelleme 06 Ekim 2021, 09:26
Son dakika: Marketlerin fiyat tuzağına devletten kararlı adım! Süpermarket ombudsmanı geliyor

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... AK Parti, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için daha önce gündeme gelen perakende düzenlemesini hayata geçirmeyi hedefliyor.

Düzenlemenin e-ticaret, zincir market, küçük esnaf ve vatandaşa ucuz ürün ulaştırmak olmak üzere dört ayağı olacak. Zincir marketlerin tıpkı ABD'de olduğu gibi otoyol kenarlarında kurulması düşünülüyor.

SABAH'ta yer alan habere göre, AK Parti kaynakları, şu anda mahalle aralarında bulunan mevcut marketlerin durumlarının korunacağını ifade ediyor. E-ticaret ile uğraşanlara bazı alanlarda vergi muafiyeti getirilmesi de planlanıyor.

ZİNCİR MARKETLERDE ÜRÜN SINIRLAMASI GETİRİLECEK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Kooperatif marketinden alışveriş yaparken bu marketlerin sayısının artırılacağı müjdesini vermişti.

Dün de Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Meclis'e gelerek AK Parti grup yöneticileri ile görüştü. Bir yandan tarım kooperatiflerinin market sayısı artırılırken diğer yandan perakende düzenlemesi ile vatandaşın ucuz ürüne ulaşmasının sağlanması hedefleniyor.

Düzenlemede, bin 500 metrekareden küçük alanda hizmet veren zincir marketlerde kozmetik ve kırtasiye gibi ürünlerinin satışının yasaklanması tartışılıyor.

SÜPERMARKET OMBUSMANLIĞI SİSTEMİ GELİYOR
Çalışma kapsamında, Süpermarket Ombusmanlığı sistemi de değerlendiriliyor. Böylelikle büyük zincir marketlerin pazar güçlerini tedarikçilere karşı kötüye kullanmalarını ve serbest piyasa sistemine aykırı şekilde haksız kazanç elde etmelerini önüne geçilecek.

Düzenleme ile perakendeciler ve tedarikçiler tedarik sözleşmeleri yapacak. Pazarlama maliyetleri ve raftan çıkarma işleri mevzuata uygun hale getirilecek. Mevzuat ihlali durumunda süpermarket ombudsmanı devreye girecek. Soruşturma ve ceza süreçlerini yönetecek.


5'Lİ ZİNCİRİN TEKELİNİ SANAL MARKET KIRACAK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Tarım Kredi Kooperatifleri'nin market sayılarının artırılacağını açıklamasının ardından yerli ve milli e-ticaret platformu PttAVM.com da harekete geçti. Halihazırda Tarım Kredi Kooperatifleri'nin ürünlerini online ortamda satan PTT iştirak şirketi PttAVM.com bu dönemde bünyesindeki kooperatif ürün yelpazesini genişletecek. PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, "Halihazırda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM) ürünlerini vatandaşlarımıza uygun fiyatlarla ulaştırıyoruz. Yeni dönemde ürün yelpazemizi genişleterek vatandaşa daha fazla ürünü buluşturmayı hedefliyoruz" dedi.


BİZ DE DENETİMLERE BAŞLADIK
Piyasadaki fahiş fiyat denetimlerinin yerinde olduğunu düşündüğünü aktaran Çevikoğlu, "Biz de satıcılarımızın belirlediği ürünlerde yoğun bir denetim gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar ciddi bir sorunla karşılaşmadık ama problem tespit edersek gerekli adımları atacağız" diye konuştu. Kamu iştirak şirketi olarak sorumluluklarının farkında olduklarını da sözlerine ekleyen Çevikoğlu, "Sadece afet dönemlerinde değil koronavirüs sürecinde de bunlar ortaya çıktı. Tanesi 50 kuruş olmayan maskeler 10 TL'den satıldı. Biz vatandaşımız zorluk çekerken o ortamdan nemalanmak isteyenlere kapı olmayacağız" dedi.


TARIM KREDİ'DE FİYATLAR EN AZ YÜZDE 5 DAHA UYGUN
Tarım Kredi Kooperatifi Mağazaları'nda birçok ürünün fiyatının zincir marketlerdekilerden daha düşük olduğu ortaya çıktı. 10 temel ürünün fiyatını karşılaştırdık. Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerindeki fiyatların zincir marketlere göre yüzde 5 daha avantajlı oldukları görüldü. Dışarıda 32.95 TL'den liradan satılan 30'luk yumurta bu marketlerde 23.80 liradan satışa sunuluyor. Diğer marketlerde 8.99 TL olan domates 6.95 liradan, salatalık ise 4.50 liradan satılıyor.


1.000 MARKET AÇILACAK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün İstanbul'daki evinin yakınında bulunan Tarım Kredi Kooperatifi'nin satış mağazasına gitmiş ve fiyatların ve kaliteli ürünlerin uygunluğundan bahsetmişti. Erdoğan'ın ziyaret ettiği Tarım Kredi Kooperatifi satış mağazasında bir süpermarkette satılan her ürün mevcut. Mağazada, gıda, sebze, meyve, kasap ve fırın bölümleri bulunuyor. Eylül itibarıyla 483'e ulaşan mağaza sayısı yıl sonunda 1.000'e çıkacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN