Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör yazdı: Rezervler 200 milyar $’a çıkar mı?

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada döviz rezervlerinin 115-120 milyar dolar bandına geldiği belirtildi. Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör de yazısında bunu konu edindi ve "Şimdi bu da 'nereden çıktı' diyenleriniz olacaktır. Hesabı ben yapmadım. Malum, dün rezervlerle ilgili Merkez Bankası'ndan bir açıklama geldi. Döviz rezervlerinin 115-120 milyar dolar bandına geldiği belirtildi. Bu rakama nasıl gelindi?" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 10 Eylül 2021, 08:36 Güncelleme 10 Eylül 2021, 08:47
Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör yazdı: Rezervler 200 milyar $’a çıkar mı?

İÇİNDEKİLER

Dilek Güngör'ün yazısı şu şekilde:

"Şimdi bu da 'nereden çıktı' diyenleriniz olacaktır. Hesabı ben yapmadım. Malum, dün rezervlerle ilgili Merkez Bankası'ndan bir açıklama geldi. Döviz rezervlerinin 115-120 milyar dolar bandına geldiği belirtildi. Bu rakama nasıl gelindi?

Swap anlaşmaları, reeskont kredileri, cevherden altın alımı, zorunlu karşılıklar vs.

Peki devam eder mi?

Bence eder. Zira, Merkez Bankası swap anlaşmaları konusunda birçok ülkeyle görüşme halinde... Güney Kore ile yapılan swap anlaşmasının ardından Uzakdoğu'daki diğer ülkelerin de kapıyı çaldığını biliyorum. Batı'da yok mu? Orada da 'dijital' sürprizler gelebilir.

Geçtiğimiz günlerde de ihracatçıların kullandığı reeskont kredilerinin miktarının 30 milyar dolara çıktığı açıklandı. Reeskont kredileri rezervlerin yeniden inşası için önemli bir kalem. Reeskont kredileri ihracatçılara uygun maliyetli finansman olarak kullandırılıyor. Merkez Bankası tarafından TL olarak veriliyor, dönüşü döviz cinsinden yapılıyor. Kredilerin vadesinde geri ödemesi döviz olarak gerçekleştiğinden döviz rezervlerine buradan katkı geliyor.

..."

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...