Mevduat faiz oranları damping yaptı ve patladı! 40.000 TL nakit parasını bankaya yatıran 7.566 TL faiz alacak! İşte oranlar

Korona virüs salgını sürecinde gelir kaybı endişeleri yaşayan vatandaşlar paralarını en uygun yatırım araçlarında değerlendirmenin yollarını arıyor. Merkez Bankasının zorunlu karşılık oranlarını artırmasının ardından bankalara ödenen faiz tutarının da arttı. TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan artmasının bankaların mevduat faizi oranlarına yansıması bekleniyor. Peki, Haziran 2021'de en yüksek getiri sağlayan mevduat faiz oranlarını veren bankalar hangileri? Mevduat, bankalara belli bir vade ya da ihbar süresi sonunda çekilmek üzere yatırılan paradır. Bankaların halktan faiz veya kur farkı ödeyerek topladıkları kaynaklar olarak da tanımlanabilir.

Giriş Tarihi 23 Haziran 2021, 08:44 Güncelleme 23 Haziran 2021, 08:44
Mevduat faiz oranları damping yaptı ve patladı! 40.000 TL nakit parasını bankaya yatıran 7.566 TL faiz alacak! İşte oranlar

İÇİNDEKİLER

Pandemi yarıyılı süresince bankada parası olanlar için belirli bir yarıyılda bankaların oldukça avantajlı kampanyaları olmuştu. Sonrasında yeniden değiştirilen faiz oranları sayesinde pek çok parasal anlamda hafifleme yaşamıştı. Senelik faiz oranlarında az da olsa yükselişe gidilmesi yatırım yapmak isteyenleri ve parası bulunanların yüzünü güldürmüştü. Bu anlamda 365 günlük verilen faiz oranları adeta tavan yapmış durumda. Eğer 40.000 TL nakit paranız varsa yıllık alacağınız tutar 7.566 TL oluyor. Standart vadeli mevduat hesabı banka şubelerinden açtırabilir, birikim de yine şube üzerinden yatırılabilir.

40.000 TL nakit parasını bankaya yatıran kaç para alacak?

40.000 TL nakit parasını bankaya yatıran kaç para alacak?

40.000 TL nakit parasını bankaya yatıran kaç para alacak?

Faiz Getirisi En Yüksek Banka Nasıl Belirlenir?

Bankaların mevduat faiz oranları, kredi faiz oranlarına da bağlı olarak rekabet içerisinde kalmak için tutar ve vadeye göre sürekli değişkenlik gösterir. Bu sebeple en yüksek mevduat faiz oranını bulmak için bankaları her mevduat yatırma veya yenileme döneminde yeniden karşılaştırmak gerekir.

Mevduat Faizi Hesaplama

Mevduat faiz hesaplaması, "anapara*faiz oranı*vade (gün)/36500" formülü ile brüt olarak hesaplanır. Örneğin yıllık %15,09 faiz oranı ile 30 gün vadeli mevduat hesabına 10 bin TL para yatırılması durumunda: 10.000 TL*15,09*30/36500 = 124,02 TL 30 günlük brüt faiz getirisi elde edilir.

Net mevduat getiri ise brüt faiz getirisinden mevduat vadesine göre denk gelen stopajın (gelir vergisinin) düşülmesi ile hesaplanır. Yukarıdaki örneğin vadesi 30 gün olduğu için stopajı %15'dir. Bu durumda net kazanç ise 124,02 TL - (124,02 TL*%15) = 105,42 TL olur.

Mevduat Hesabı Türleri

1-Vadesiz Mevduat: Hesaba yatırılan tutarın herhangi bir vade ya da sözleşmeye gerek olmaksızın kullanılabildiği, buna karşılık da ek bir getirisi olmayan hesap türüdür.

2-Vadeli Mevduat: Banka ile mevduatı yapan arasında kararlaştırılan vadenin dolmasından sonra faiz bedeliyle beraber çekilebilen mevduat türüdür. Ayrıca bazı bankalarda vade günlük olarak belirlenerek para çekimlerinde faiz kaybı da yaşanmayabilir.

3-İhbarlı Mevduat: Mevduatın sahibinin, mevduatını çekeceği tarihi belirli bir süre önce bankasına bildirmek durumunda olduğu mevduat türüdür.

4-Kırık Vadeli Mevduat Hesabı: Türk bankacılık sisteminde standart olarak 1, 3, 6 ve 12 ay gibi vadeler kullanılır. Bu vadelerden çok ya da bu vadelerin arasında yer alan vadelere ise 'kırık vade' denir.

Mevduat Nedir?

Mevduat, bankalara belli bir vade ya da ihbar süresi sonunda çekilmek üzere yatırılan paradır. Bankaların halktan faiz veya kur farkı ödeyerek topladıkları kaynaklar olarak da tanımlanabilir.