12 ay süresince hesabınıza aylık yatıyor! PTT'den 300-400-600 TL ödeme anında alın! İşte ödeme şartları ve detaylar

Türkiye'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kadınlara müteveccih çok fazla rakamda sosyal destek verilmektedir. Kadınlara verilen sosyal destekler arasında bulunan doğum desteği en çok kullanılan destek programıdır. Rastgele bir kazanç koşulu aranmayan bu sosyal destek tüm doğum yapan bayanlara verilmektedir. Bazı şartları karşılayan kadınlar devlet tarafından verilen sosyal yardımları nakit olarak alabiliyorlar. Peki kadınlara hangi sosyal yardımlar veriliyor? Nakit sosyal yardım almak isteyen kadınlara yapılan sosyal yardımların şartları nelerdir?

Giriş Tarihi 26 Mayıs 2021, 10:33 Güncelleme 26 Mayıs 2021, 11:57
12 ay süresince hesabınıza aylık yatıyor! PTT’den 300-400-600 TL ödeme anında alın! İşte ödeme şartları ve detaylar

İÇİNDEKİLER

Devlet sosyal devlet olmanın gerekliliklerini yerine getiriyor. Her çocuk için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla 300-400-600 TL arası maddi yardımda bulunuyor. Peki bu parayı almak için şartlar neler? Doğum parası nasıl alınır? Yeni doğum yapan annelere 2015 yılında başlatılan bir desteğe göre doğum yardımı yapılıyor. Bu ödemeden nasıl yararlanılır? 1. çocuk, 2. ve 3. çocuklara ödeme ne kadar? Doğum parası alabilmeniz için Türk vatandaşı olmanız gerekmektedir. Aynı zaman da mavi kartı olan kişiler de doğum parasından faydalanabilir. Bir diğer faktör de annenin vefat etmiş olması, Türk vatandaşı olmaması ya da mavi kart sahibi olmaması gibi etkenlerde baba kendi kimliği ile doğum parası için başvurabilir.

DOĞUM YARDIMI ÖDEMESİ NE ZAMAN ÖDENİR?

15.05.2015 yılından itibaren doğan çocuklara doğum parası desteği verilmektedir. Ancak 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar ne yazık ki doğum ücretinden faydalanamaz. Fakat uygulamaya göre yeni doğum yapmış ya da yapacak olan annenin kaçıncı çocuğu doğurduğunu belirlemesi durumunda 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocukların doğum parası da ek olarak verilmektedir.

Doğum yardım parası (DYS) için hak sahipleri 1 ay içerisinde PTT giderek paralarını çekebilir. Ayrıca kamu işçisi olan kişilerin yaptıkları sözleşmede kurumdan alınan doğum parası ile kamu da çalışmayan kişilerin aldığı doğum parası birbirinden farklıdır. SSK' lı çalışan kadınlar için doğum parası hak olarak sayılmaktadır.

DOĞUM YARDIMI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Doğum yardımı alıp alamayacağınızı sorgulama işlemlerini için e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. e-Devlet'e girişinizi yaptıktan sonra arama kısmına "Doğum Parası" yazarak arama yapmalısınız.

Daha sonra arama sonuçlarında çıkan "Doğum parası sorgulama" seçeneğine tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Doğum parası sorgulamanın bir diğer yöntemi de ilgili Bakanlıkların '183' ve '144' numaralı çağrı merkezlerini aramaktır. Bu hatlardan doğum parası sorgulamanızı yapabilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahipleri tarafından PTT şubelerinden temin edilmektedir.

YARIM GÜN İZNİ NEDİR?

SSK'lı çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabiliyor. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30'ar gün ekleniyor.

Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron, 1.472 lirasını da devlet, İşkur aracılığıyla ödüyor. Annenin asgari ücretle çalıştığını varsayarak, işveren 1.162 lira, devlet 1.472 lira ödüyor. Yarım çalışma ödeneği, Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değil.

DOĞUM YARDIMI NEDİR?

Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılacaktır.
Doğum Yardımı başvurusu, hesaplaması ve ödemesi, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı/Mavi kartlı olması halinde anne üzerinden yapılır. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması veya annenin vefat etmiş olması halinde söz konusu işlemler Türk vatandaşı/Mavi kartlı olan baba üzerinden yapılır.

DOĞUM YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

EŞİ VEFAT ETMİŞ KADINLARA VERİLEN SOSYAL YARDIM

Hane içinde sosyal güvencesi olan birey bulunmayan ve eşi vefat etmiş kadınlara Aile veSosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sosyal yardım verilmektedir. Son resmi nikahlı eşini kaybetmiş olan ve ihtiyaç sahibi olan kadınlar bu sosyal yardım programından yararlanabilmektedirler. Aylık olarak 325 TL ödenen bu sosyal yardım ödemeleri iki ayda bir yapılmaktadır.

MUHTAÇ ASKER EŞLERİNEVE ANNELERİNE YAPILAN YARDIM

Vatani vazifesini yerine getiren askerlerin gereksinim sahibi olan ailelerine devlet tarafından sosyal destek ödemesi yapılmaktadır. Bu sosyal takviyeyi askerin eşi veya anne ile babası alabilmektedir. Askerlik yapan fertlerin aileleri askerlik vaktince devlet tarafından desteklenmektedir. Bu kapsamda her ay 400 TL olmak üzere iki ayda bir nakit ödeme yapılmaktadır.

Vatani görevini yerine getiren askerlerin ihtiyaç sahibi olan ailelerine devlet tarafından sosyal yardım ödemesi yapılmaktadır. Bu sosyal yardımı askerin eşi veya anne ile babası alabilmektedir. Askerlik yapan bireylerin aileleri askerlik süresince devlet tarafından desteklenmektedir. Bu kapsamda her ay 400 TL olmak üzere iki ayda bir nakit ödeme yapılmaktadır.