Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar ve euroda son durum

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi. Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar ve euroda düşüş yaşandı. Güne 8,32 seviyesinde başlayan dolar/TL kararın açıklanmasıyla 8,28'e düştü. Güne 10,02'den başlayan euro/TL ise 9,98 liraya geriledi.

Giriş Tarihi 06 Mayıs 2021, 14:46 Güncelleme 06 Mayıs 2021, 14:46
Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası dolar ve euroda son durum

İÇİNDEKİLER

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar ve euroda düşüş yaşanıyor.

Merkez Bankası Mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu geçen ay olduğu gibi faizi yüzde 19 düzeyinde sabit bıraktı. Faiz kararının dövize yansımaları düşüş yönlü oldu.

Güne 8,32 seviyesinde başlayan dolar/TL kararın açıklanmasıyla 8,28'e düştü. Güne 10,02'den başlayan euro/TL ise 9,98 liraya geriledi.

MERKEZ FAİZİ SABİT TUTTU
TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir" denildi.

Açıklamada, talep ve maliyet unsurlarının, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiğine işaret edilerek, şöyle denildi:

"Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmeye başlamıştır. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir."

TCMB'nin, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğinin de altı çizilen açıklamada, "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir" denildi.